Tajvanon is van zsidó közösség

Írta: Homlok Dániel - Rovat: Külpolitika, Politika

Amikor eldőlt, hogy a tajvani Tajpejben töltöm ezt a félévet, akkor csak viccből rákerestem, hogy van-e zsinagóga.

Hanuka Tajpejben

Megtaláltam, és a fotók alapján rögtön megriadtam, hogy nagyon lubavicsi a közösség. A sul tényleg a chabad-hoz tartozik, és rabbi Shlomi is lubavicsi, viszont nagyon nyitottak és sokszínűek – gondolom, máshogy nem is lenne esélyük ennyire kicsiny lélekszám mellett. Körülbelül 1000 zsidó tartózkodik a szigeten állandó jelleggel; jelentős részük amerikai üzletember illetve kanadai angol, akik – mint idegen nyelv/irodalom szakosok –angolt tanítanak itt heti néhány órában.

Múlt héten a nyílvános hannukkia gyújtáskor annyi új arcot láttam, mint előtte soha. Alapvetően amerikaiak és izraeliek vannak többségben. Akik rendszeresen járnak zsinagógába, azok nem nagyon voltak jelen, róluk viszont kiderült, hogy szinte mindenkinek a nagymamája magyar volt. Van pár kivétel, mondjuk Ruben, az argentin asztrofizikus, akinek nem, viszont a mamája askenázi akcentussal olvassa a hébert, mivel “csak” jiddisül beszél. Szóval a nyilvános hanukkia gyújtáson helyi “rajongók” is részt vettek.

Hanuka egy korábbi esztendőben, stílsszerű háttérrel (Forrás. Jewish.tw)

A kínaiak szeretik a zsidókat, két okból: titokzatos egzotikum lengi őket körül, illetve okosak, azaz jók az üzletnek. Két hölgy még imasálat is felvett, illetve szerzett valahonnan, meg egy sófárt, amit sajnos meg is fújtak… De páran elmagyarázták nekik angolul, hogy ez miért nem szerencsés. A közösség tagjainak nagy része nem igazán beszél kínaiul. Sokan több évtizede itt laknak, de nem ismerik a nyelvet, mert az angollal mindenütt elboldogulnak.

Kiszlév 19. napján volt Shlomi rabbi születésnapja, úgyhogy akkor többen összegyűltek a közösségből, akik évek óta itt laknak. Shlominak egyébként öt lánya és egy fia van, utóbbi a legnagyobb (6-7 éves lehet). A legkisebb, Sheila, 3-4 hetes. Azt mondanám, hogy a minján mindig kérdéses, mert nagyon változó a létszám. A keddi tanításon általában négyen vagyunk a rabbival, amit nem annyira sajnálunk, mert több süti jut nekünk… Ha jól hallottam, 2020 márciusában elkezdenek építeni egy zsinagógát is – iskolával és sportcentrummal. Apropó, a rabbi harmadik kérdése az volt, hogy így 22 évesen nem szeretnék-e már megházasodni. Nos, két lány van a közösségben, akik korban szóba jöhetnének…

Címkék:Chabad, Tajvan

[popup][/popup]