Szlovénia: semmisnek nyilvánították egy náci kollaboráns halálos ítéletét

Írta: Szombat - Rovat: Politika, Történelem

Leon Rupnik náci kollaboránst a háborút követően a jugoszláv bíróság bűnösnek találta, és halálra ítélte. A német megszállás alatt ő volt a náciknak alárendelt Ljubljanai tartomány vezetője.

Leon Rupnik (a képen civilben) valamikor 1943-45 között

Szlovénia legfelsőbb bíróság most úgy találta, hogy a kommunista Jugoszlávia bírósága igazságtalan döntést hozott, ezért a múlt héten megsemmisítette az 1946-ban hozott halálos ítéletet és elrendelte Rupnik ügyének újratárgyalását.

„A határozat megdöbbentett bennünket” – nyilatkozta Robert Waltl, a ljubljanai zsidó kulturális központ vezetője.

Rupnik gyakran gyalázta a zsidókat. Beszédeiben a hallgatóságot arra bátorította, hogy „vegyék fel ellenük a harcot”.

A terület rendőrségét a német megszállás idején Lovro Hacin vezette, akit háborús bűnösként szintén elítéltek és kivégeztek a háború után. Ő volt az, aki Ljubljanában és környékén elrendelte és megszervezte a maradék zsidóság őrizetbe vételét és deportálását 1943-44-ben.

Efraim Zuroff, a Simon Wiesenthal Központ kelet-európai igazgatója tiltakozó levelet intézett Andreja Purkart Martinezhez, Szlovénia izraeli nagykövetéhez, amiben többek között ez áll: „A szégyenteljes döntés a Holokauszt történetének megdöbbentő eltorzítása, és súlyosan sérti Rupnik sok-sok áldozatának emlékét és családjaikat.”

A JTA cikkét Bassa László fordította

Címkék:kollaboráns, Leon Rupnik, Szlovénia

[popup][/popup]