Szinvar azt reméli, hogy a gázaiak növekvő nyomora az ő helyzetét javítja

Írta: Szombat - Rovat: Politika

A Moszad szerint a Hamasz emeli a túszegyezségre vonatkozó követeléseket, és eszkalációra törekszik a Ramadán idején.

Kép forrása: Wikimedia Commons

A terrorcsoport a muszlimok szent hónapja, a Ramadán idején az erőszak eszkalációjára fog törekedni a túszokról szóló megállapodás helyett.

A Miniszterelnöki Hivatal közleménye szerint Barnea, a Moszad vezetője pénteken találkozott amerikai kollégájával, „a túszok kiszabadítása érdekében tett irányuló szüntelen erőfeszítés részeként”. A találkozóra a hírek szerint a jordániai Ammanban került sor.

„A Hamasz jelenleg úgy próbálja erősíti pozícióit, mintha nem lenne érdekelt egy megállapodásban, és arra törekszik, hogy a ramadán idején lángba borítsa a régiót a gázai övezet palesztin lakosságának kárára” – közölte a Moszad.

Az amerikai, egyiptomi és katari közvetítők a Ramadán kezdete előtt próbáltak hathetes fegyverszünetet összehozni a már ötödik hónapja tartó gázai háború során. Ezek az erőfeszítések hetek óta folynak, és a múlt hónapban Párizsban lefektetett kereteken alapulnak.

A Hamasz által eddig elutasított párizsi keret szerint a hathetes tűszünet első szakaszában 40 gyermeket, nőt, idős és beteg túszt engednének szabadon, mintegy 400 palesztin biztonsági fogolyért cserébe, a további szabadon bocsátás lehetőségéről pedig még tárgyalni kell.

Izrael kijelentette, hogy minden tűzszünetnek ideiglenesnek kell lennie, és célja továbbra is a Hamasz megsemmisítése, és az összes túsz kiszabadítása.

A terrorcsoport viszont azt hangoztatja, hogy csak a háborút lezáró megállapodás keretében engedi szabadon a túszokat, amelyeket október 7 óta tartanak fogva.

Izrael nem küldött delegációt a fegyverszüneti tárgyalások legutóbbi kairói fordulójára, miután a Hamasz megtagadta a még életben lévő túszokról listát adjon át.

A Hamasz-küldöttség csütörtökön távozott, miután csalódottságát fejezte ki Izrael pozíciói miatt, és Katarba indult, hogy konzultáljon a csoport vezetésével.

ToI

[popup][/popup]