Szexuális zaklatás ortodox közösségben – ez Izraelben már nem tabu

Írta: Szombat - Rovat: Hagyomány, Politika

Izraeli szervezet küzd a haredi ortodoxok körében elkövetett szexuális zaklatások ellen.

Részlet egy szexuális abúzusról szóló felvilágosító filmből

Nemrégiben egy 18 éves leány – aki arra gyanakodott, hogy tízéves húgát molesztálja az apja – panaszt tett az erre a célra fönntartott forró vonalon. A Tahel, az ortodox nők és gyermekek védelmére alakult válságkezelő központ kérte a rendőrség közbeavatkozását. Az apát a rendőrség őrizetbe vette, s később börtönbe került. Egy másik esetben három, húszas éveiben lévő férfi panaszkodott jeruzsálemi pszichológusukra, aki „konverziós terápiára” fogadta őket azzal, hogy homoszexuális késztetésükből fogja őket kigyógyítani, de ehelyett érzelmileg, szexuálisan és anyagilag is kihasználta és megalázta őket.

Debbie Gross, a Jeruzsálem Talpiot negyedében irodákat működtető Tahel alapítója szerint „az utóbbi ügyet a rendőrség lezárta volna, de  „mi makacsok voltunk, és végül a tetteseket felelősségre vonták.” A 64 éves Gross 1993-ban alapította többedmagával a központot. „Sok időt töltöttem azzal, hogy rabbitól rabbihoz jártam. Abban az időben az ortodox közösségben a téma még inkább tabunak számított, mint manapság. A nyilvánosság előtt azt állították, hogy körükben nem létezik szexuális zaklatás vagy családon belüli erőszak. Időbe telt, amíg fölismerték, milyen súlyos a helyzet. A kiteregetés szerintük „hilul hasem”, azaz ha valaki rosszat állít egy vallásos zsidóról, az olyan bűn, mintha a Tórát a piszokban forgatná meg”.

Jelenleg a Tahel 24 órás ügyeletet tart nők és gyermekek részére bármilyen krízishelyzetben, továbbá az erőszak áldozatait a rendőrségre, kórházba kísérik, jogsegélyszolgálatot tartanak fönn. Kulturális és vallási környezettől függően workshopokat szerveznek haredi iskolákban, a zaklatás megelőzésére. A gyermekek körében soha nem használják a ’szexuális zaklatás’ kifejezést, hanem elmagyarázzák, hogy nem minden ember jó, és saját maguk védelme is micvának számít.

Tevékenységük, amely képzéssel, traumát követő kezeléssel párosul, az iskolákon felül kiterjed az ország területén működő vállalkozásokra, munkahelyekre is. Gross nagy tapasztalattal rendelkezik az ilyen programok terén, miután Johannesburgban és Ausztráliában is dolgozott közösségekben. Múlt hónapban öt izraeli high-tech cégnél tartottak tanfolyamot.

Maga Gross a New York állambeli Syracuse-ban született, és New Englandben nőtt föl.  New York Cityben a Barnard College-ben végezte az egyetemet, 1978-ban alijázott és a jeruzsálemi Héber Egyetemen szerzett diplomát fejlődéslélektanból. Hárman alapították a szervezetet, amely eredetileg a város Har Nof ortodox negyedében elharapózott, a gyermekek elleni szexuális erőszak megfékezését tűzte ki célul. A 90-es évek elején már működtek válságközpontok a nemi erőszak áldozatai részére, de csupán kevés ortodox fordult hozzájuk. A Tahelben úgy gondolták, hogy a különleges kulturális hátterű ortodoxok másmilyen megközelítést igényelnek.

„Az ortodox nők attól tartanak, hogy a közösség kiveti őket magából, és a házasságkötés is megnehezül, mivel nem akarnak problémás esetekkel foglalkozni. Megalakulásunk előtt az volt az általános vélemény, hogy rendes zsidó férfi nem bántja a feleségét” – mondja Gross.

A zaklatás aránya nagyjából azonos az ortodox és szekuláris családok körében, mégis vannak lényeges különbségek. Az ortodox zsidók vonakodnak külső segítségért, így pl. a rendőrséghez fordulni. A zárt közösségekben felnőtt férfiak vannak összezárva fiatal fiúkkal. Az esetek háromnegyed részében az elkövető és az áldozat rokonok vagy ismerősök. A gyermekeknek nem csupán az ismeretlenekkel való barátkozást kell megtiltani, de csak szüleik engedélyével találkozhatnak másokkal.

A Tahel 2003-ben kezdte meg működését. Azóta az erőszak a közösségen belül nőtt, de az emberek egyre világosabban látják a problémát. „Beengednek az iskolákba, és komolyan vesznek minket; tevékenységünkkel szakmai és vallási szempontból is tekintélyt vívtunk ki magunknak. Egyre több rabbi teszi magáévá az elvet, hogy az eseteket jelenteni kell” – így Gross.

A Nefesh B’Nefesh szervezet a zsidók bevándorlását szervezi Észak-Amerikából és az Egyesült Királyságból. Az utóbbi két évtizedben mintegy 65 ezren alijáztak innen. Ebben az évben a Nefesh B’Nefesh által alapított Bonei Zion díj kitüntetettjei között – politikusok, tudósok és közéleti személyiségek társaságában – ott szerepelt Debbie Gross. A díj az angol-amerikai területről érkezett bevándorlók kiemelkedő teljesítményét ismeri el.

A jelenlegi járványhelyzetben a Tahelre is komoly feladatok hárulnak. Az amerikai adományokból fönntartott nonprofit szervezet hat alkalmazottja közül kettőt kénytelen volt elbocsátani. A gyakori zárlatok növelik az összezártságot – amivel nő a stresszes helyzetek s így a zaklatások valószínűsége is. Zoom csoportokat alakítottak, WhatsApp forró vonal létesítését tervezik. Gross, akinek hat gyermeke és 18 unokája van, reméli, hogy a helyzet javulásával ismét utazhat a tengerentúlra, hogy kollégáival megossza tapasztalatait.

JTA – Bassa László

Címkék:ortodoxia, szexuális abúzus

[popup][/popup]