„Szeretem Izraelt” – mondta a főbíró, s ezért kapott hideget, meleget

Írta: Szombat - Rovat: Politika

Az Afrikai Nemzeti Kongresszus (ANC), Dél-Afrika legerősebb pártja „aggodalmát fejezte ki” a főbíró túlságosan Izrael-barát megjegyzései miatt.

Mogoeng Thomas Reetsang Mogoeng (forrás Wikipedia)

A párt szerint ugyanis Mogoeng Thomas Reetsang Mogoeng, a dél-afrikai alkotmánybíróság nagy tiszteletben álló elnöke túlságosan kedvező fényben állítják be Izraelt.

A vita egy videokonferencia után robbant ki, melyet a The Jerusalem Post szervezett, s amelyen a főbíró és Warren Goldstein dél-afrikai főrabbi vettek részt.

„Keresztényként nem tehetek mást, mint hogy szeretem Izraelt és imádkozom érte, mert tudom, hogy gyűlöletem és nemzetem gyűlölete Izrael iránt csak szerencsétlenséget hoz népemre” – mondta a főbíró.

Mogoeng Mogoeng ugyancsak sajnálatát fejezte ki, hogy országa teljes erővel támogatja a palesztinok ügyét a dél-afrikai apartheid rezsim 1994-ben bekövetkezett bukása óta.

„Ezzel saját magunkat fosztjuk meg attól a nagyszerű lehetőségtől, hogy hozzájáruljunk az izraeli-palesztin konfliktus megoldásához.”

A zsidó államot sok kritika érte azért, mert a 1994 előtt támogatta a dél-afrikai apartheid rendszer vezetését, különösen fegyverszállítással – a nemzetközi fegyverembargó ellenére.

Az ANC, Dél-Afrika kormányzó pártja „súlyos aggodalmát” fejezte ki amiatt, hogy Mogoeng Mogoeng támogatja „az izraeli apartheid államot”.Az  EFF (Economic Freedom Fighters) nevű, radikális baloldali párt egyenesen azt követeli, hogy a főbíró vonja vissza szavait, és bélyegezze meg a Nyugati-part Izrael általi „jogtalan, bűnös és népirtó megszállását”. Az #Africa4Palestine civil szervezet formális panaszt nyújtott be a főbíró ellen, és sajnálatát fejezte ki a fölött, hogy Mogoeng Mogoeng „az elnyomó izraeli rendszer” oldalára állt.

i24news

Címkék:Dél-Afrika, Mogoeng

[popup][/popup]