Szép új világ: amikor megéri zsidó felmenőket hazudni magunknak  

Írta: Szombat - Rovat: Politika

A Forward zsidó lap újságírója dokumentumot tett közzé arról, hogy George Santos, akit republikánus színekben választottak képviselőnek Long Islanden és Queensben, zsidó vezetők és Izrael-barát szervezetek előtt magát ’büszke amerikai zsidónak’ nevezte. Mint kiderült, alaptalanul.

Santos kampánya idején a róla közzétett életrajz első sora arról szólt, hogy nagyszülei a zsidóüldözés elől menekültek Európából a 2. világháború idején. Az előző héten viszont Santos genealógiája még azt mutatta, hogy a nagyapja 1918-ban, nagyanyja pedig 1927-ben született Brazíliában. Még ezt megelőzően elismerte, hogy katolikus, de furcsán hozzátette, hogy magát “Jew-ish”- nak tartja. (Ezt nagyjából „zsidós”-nak lehet fordítani).

Santos felkért hozzászóló volt a Republikánus Zsidó Koalíció novemberi konferenciáján és részt vett az első hanukai gyertya meggyújtásán is. Miután a Forward megírta, hogy hamisan állította, hogy családjának köze lenne a Holokauszthoz, a koalíció kijelentette, hogy a továbbiakban nem tartanak igényt megjelenésére az általuk rendezendő eseményeken.

Santos saját zsidóságáról szóló hazugságát betetőzte a New York Times  cikke, amiben hosszú lista szerepelt olyan állásokról, amelyeket sosem töltött be és nem létező felsőfokú végzettségéről.

Santost ugyan megválasztották, de kérdés, hogy mindezek után elfoglalhatja-e helyét a képviselőházban.

Forward – Bassa László

Címkék:Brazília, Bronx, George Santos, New York, Republikánus párt

[popup][/popup]