Szenes Hanna születése 100. évfordulójára 100 izraeli katona érkezik ejtőernyővel

Írta: Szombat - Rovat: Politika

Izraeli ejtőernyősök ugrása Szenes Hanna és antifasiszta ellenálló társai emlékére.

Szenes Hanna

A Magyarországról alijázott, majd antifasiszta ellenállóként 1944 tavaszán visszatért katona és költő születésének 100. évfordulóján rendezendő egyhetes közép-európai programján a CAHAL mintegy 150 katonája vesz részt – írja a Times Of Israel.

Szenes Hannát 1944 nyarán a magyar hatóságok elfogták, majd a Gestapo fogságába került és a nyilas hatalomátvétel után kivégezték.

Yuval Gaz ezredes, az ejtőernyős dandár parancsnoka nyilatkozta, hogy a program célja – amelynek részét képezi a Szenes és több tucat zsidó harcos tiszteletére rendezendő emlékugrás – „a résztvevők, Izrael Állam és a Cahal közötti kapcsolatok elmélyítése.”

Az eseménysorozatot Itaj Virov dandártábornok, Ofer Winter dandártábornok, a hadsereg 98. hadosztályának parancsnoka, ahová az Ejtőernyős Dandár tartozik, és magasrangú ejtőernyős tisztek – köztük Gaz – irányítják.

Az egység július 18-án érkezik Szlovéniába, ahol végrehajtják az ugrást, majd tovább utaznak Horvátországba és Magyarországra, majd július 22-én térnek vissza Izraelbe.

Az ugrásban – amelyet az eredeti helyszín közelében rendeznek – mintegy százan vesznek majd részt. Magyar, szlovén, horvát és brit katonák is részt vesznek az eseményben.

A megemlékezés a ’Witnesses in Uniform’ elnevezésű projektbe illeszkedik, amelynek során az izraeli katonákat megismertetik a Holokauszttal, a megszállt Lengyelországban egykor létrehozott náci koncentrációs táborok bemutatásával.

Gaz elmondta, hogy az elképzelés 16 hónappal ezelőtt, a múlt évi Holokauszt emléknap alkalmával vetődött föl. Célja a katonák megismertetése a 2. világháborús zsidó partizánmozgalommal.

Számos izraeli történész és kutató kíséri majd a küldöttséget, akik Szenesről, a zsidó ellenállásról és a korszakról tartanak előadásokat. Köztük van Szimha Goldin nyugalmazott alezredes, a 2014. évi gázai harcokban elesett Hadar Goldin hadnagy édesapja. Hadar holttestét a Hamász mindmáig nem szolgáltatta vissza. Goldin a zsidó történelem professzora a Tel-Avivi Egyetemen.

A Magyar Zsidó Kulturális Egyesület, a Magyarországi Zsidó Örökség Közalapítvány, a Keren Hayesod és a Mensch Alapítvány által szervezett Szenes Hanna rendezvénysorozat nyitó eseményére is 2021. július 22-én kerül sor a Stefánia Palota, Honvéd Kulturális Központban.

*

Szenes Hanna – a népszerű humorista és színpadi szerző, Szenes Béla lánya – 1921-ben született Budapesten. A református Baár Madas Gimnáziumban, melynek Áprily Lajos volt az igazgatója, Ravasz Boriska osztályába járt. Érettségi után 1939 szeptemberében kivándorolt Palesztinába / Erec Izraelbe.

1943-ban – ahogy Hanna naplójában írta – elhatározta, hogy Magyarországról segít “kimenteni a veszélyben lévő zsidóságot”, köztük Budapesten élő édesanyját.

1944 januárjában angol katonaként egyiptomi kiképzésre indult, majd 1944 márciusában a jugoszláviai partizánok által ellenőrzött területen dobták le két másik ejtőernyőstársával együtt.

1944 júniusában a magyar határ átlépésekor a magyar hatóságok azonnal letartóztatták. Budapesten a Gestapo fogságába, majd a Szálasi-puccs után a Margit körúti fegyházba került. Katonai bíróság elé állították, majd 1944. november 7-én ítélethirdetés nélkül a magyar hatóságok kivégezték.

Szenes Hanna holttestét az izraeli hatóságok még 1950-ben kivitették Magyarországról, majd a jeruzsálemi Herzl-hegyen, a hősök sírkertjében állami tiszteletadással helyezték örök nyugalomra.

[popup][/popup]