“Szemét zsidók!”, “Izrael gyilkos!” – nőnapi hangulat Párizsban

Írta: Szombat - Rovat: Politika

Az október 7-i merénylet izraeli áldozataira emlékező csoportot a rendőrség néhány perccel a demonstráckó kezdete után elválasztotta a március 8-i párizsi feminista tüntetés többi résztvevőitől, miután sértegették, megdobálták és fenyegették őket.

Palesztin-párti tüntetők a nők jogainak nemzetközi napja alkalmából rendezett demonstráción Párizsban, 2024. március 8-án

Simone Rodan-Benzaquen, az American Jewish Congress Europe igazgatója úgy látja, hogy az antiszemitizmusnak ez az új formája egyre inkább terjed.

Antiszemita sértegetések, inzultusok, fenyegetések, üvegek és tojások dobálása, lefújás könnygázzal: ilyen támadások érték a “Nous vivrons” (Élni fogunk !) és a “No Silence” kollektívákhoz tartozó zsidó nőket március 8-án, pénteken a Nemzetközi Nőjogi Nap alkalmából tartott párizsi felvonuláson. E csoportok aktivistái azért jöttek, hogy felemeljék szavukat a Hamász által az október 7-i támadás során megerőszakolt, megcsonkított és meggyilkolt izraeli nőkért, akik közül néhányan még mindig a terrorista csoport fogságában vannak.

Előzetesen a “Nous vivrons” szervezői a látogatásuk minden aspektusát megbeszélték a demonstráció szervezőivel. Ebbe beletartozott az is, hogy izraeli zászló nélkül érkeztek, “hogy ne provokáljanak senkit, és hogy minden zökkenőmentesen menjen”. De ez nem változtatott semmin, a tüntetésről ki kellett vonulniuk. “A sértések és fenyegetésk nem ijesztettek meg, de amikor elkezdtek dobálni bennünket, akkor félni kezdtünk” – mesélte az egyik zsidó résztvevő.

Mikor az izraeli részvételnek hírét vették, palesztinpárti nőszervezetek a közösségi hálón agitálni kezdtek a zsidó nők részvétele ellen. Így a március 8-i atrocitások gyakorlatilag már elő voltak készítve.

Ez az epizód a feminista mozgalomban hónapok óta tartó feszültség után következett be. November 25-én, a nők elleni erőszak napján ugyanezeket a csoportokat már korábban kizárták más feminista szervezetek.

Manifestation du 8 mars : les féministes juives exfiltrées après des violences

Des militantes des collectifs Nous vivrons et No Silence ont du être exfiltrées des manifestations parisiennes organisée à l’occasion de la Journée internationale des droits des femmes, vendredi 8 mars. Les organisatrices souhaitaient pourtant une marche pacifiste.

Ráadásul számos feminista szervezet válasza a « fülsüketítő csend» volt, amikor az izraeli nők által elszenvedett nemi erőszak és szexuális csonkítás témája keült napirendre. A Fondation des femmes (Nők Alapítványa) egészen november 10-ig várt azzal, hogy “fenntartások nélkül” elítélje a Hamász által elkövetett szexuális bűncselekményeket. Egy másik szervezet, a Nous Toutes (Mindannyian) a maga részéről október 26-án írt egy üzenetet az Instagram-fiókján, amelyben tűzszünetre szólított fel, megadta a gázai halálos áldozatok számát, és elítélte “a gyarmatosítás következményeit”, miközben egyetlen szót sem szólt a Hamász szexuális bűncselekményeiről.

Nemzetközi szinten az ENSZ nőszervezete, a UN Women is 50 napot várt október 7. után, hogy elítélje a Hamász nők elleni atrocitásait, de november 25-én vizsgálatot követelt, majd elítélte azokat – végre! – december 2-án egy második sajtóközleményben, és csak azután, hogy Hamász-ellenes aktivisták kérdőre vonták.

Le Figaro

Címkék:agresszió, feminizmus, Október 7, palesztin szervezetek

[popup][/popup]