Száznál több zsidó szervezet élesen bírálja a New York-i polgármestert

Írta: Szombat - Rovat: Politika

Zsidó szervezetek szerdán intéztek levelet de Blasio polgármesterhez, aki egy nappal korábban a város zsidó közösségét bírálta, mert azok, úgymond, a nyilvános rendezvényeken nem tartják be a koronavírus járvány miatti korlátozásokat.

De Blasio polgármester orvosi segédeszközök rakodásánál segédkezik Brooklynban (Fotó: Anthony Behar / Sipa USA)

Kedden ugyanis egy haszid rabbit temettek Brooklynban, és az ott összegyűlt haszidok valóban feltűnően megszegték a távolságtartási szabályokat. De Blasio ezután dühös hangú nyilatkozatot tett közzé a Twitteren: „Azt üzenem a zsidó közösségnek, és a többi közösségnek is:  a figyelmeztetések ideje lejárt.”

Az üzenet felháborodást váltott ki zsidó és nem zsidó vezetők és szervezetek részéről, akik de Blasio szemére vetik, hogy a teljes zsidó közösséget hibáztatja, és ezzel az antiszemitizmust szítja olyan időben, amikor a pandémia nyomán a zsidóellenes összeesküvés elméletek amúgy is megjelentek.

De Blasio kitért a bocsánatkérés elől, mondván: „Amennyiben szavaim mögött dühöt és frusztráltságot éreztek, hát igazuk van.”

A zsidó szervezetek szerdán hozzá intézett levélben ez áll: „Szeretnénk hangot adni haragunknak és csalódottságunknak, mivel a zsidó közösséget állította bűnbaknak Chaim Mertz rabbi temetése nyomán. Nem a letartóztatásokkal és beidézésekkel való fenyegetőzés a módja annak, hogy érvényt szerezzenek a korlátozásoknak”.

„A New York Cityben eluralkodott antiszemita gyűlölethullám közepette közösségünk – az ázsiai közösséghez hasonlóan – úgy érzi, hogy kiszemelték, és azzal vádolják, hogy felelős a halálos betegség terjedéséért. A megkülönböztetés annál inkább erőteljes, mert régi antiszemita előítéletekre rímel, amelyek a társadalom betegségeiért a zsidókat teszik felelőssé.”

„A haszid gyülekezet bevádolása – akik a zsidóság legfeltűnőbb tagjai – nem fogja megállítani a COVID-19 terjedését; ’a zsidó közösség’ elnevezés egy kalap alá veszi a New York-iak különböző csoportjait, és erősíti az antiszemita gyűlöletet, ami ott fortyog a társadalom felszíne alatt” – olvasható a levélben.

Az üzenet továbbá rámutat arra, hogy a zsidók és csoportjaik, így az ortodox gyülekezet tagjai kemény küzdelmet folytatnak a koronavírussal, és „túlnyomó többségben a közösségi távolságtartás szempontjából felelősségteljesen viselkednek. Kevesek cselekedetei alapján ítélni súlyos kirekesztést jelent.”

„Az Ön megjegyzései sértőek ránk nézve, ezért találkozót kérünk abból a célból, hogy megvitassuk a COVID-19 elleni küzdelem olyan konstruktív formáit, amelyek összhangban vannak a zsidóság ilyen irányú őszinte erőfeszítéseivel, védelmezik a sérülékeny közösségeket és kerülik a túlpolitizálást” – zárul a levél.

Az aláírók között ott vannak a zsidóság különböző vallási irányzatait és politikai irányultságát képviselők, mint a Jews for Racial & Economic Justice nevű szervezet, Jerrold Nadler képviselőházi tag, számos zsinagóga és rabbi, a Jewish Orthodox Feminist Alliance és a Religious Action Center of Reform Judaism New York.

Az Algemeiner cikkét Bassa László fordította

Címkék:De Blasio, előítéletek, Haszidok, koronavírus, New York, zsidó szervezetek

[popup][/popup]