Százezer ember tüntetett London központjában az antiszemitizmus ellen

Írta: Szombat - Rovat: antiszemitizmus, Politika

Az Antiszemitizmus Elleni Kampány (Campaign Against Antisemitism – CAA) szervezésében mintegy 105 000 ember vett részt az Antiszemitizmus Elleni Nemzeti Menetelésen a brit fővárosban.

Boris Johnson volt miniszterelnök a tüntetők között

Ez volt az első ilyen jellegű felvonulás az izraeli-gázai háború kezdete óta – miközben a palesztin-párti tüntetők hetek óta demonstrálnak London központjában.

A résztvevők – akik között ott volt Boris Johnson volt miniszterelnök – izraeli és brit zászlókat, valamint “Vállvetve a brit zsidókkal” és “A Soha többé most van” feliratú plakátokat vittek magukkal.

Sir Ephraim Mirvis brit főrabbi azt mondta a Parlament téren összegyűlt tömegnek, hogy a brit zsidókat “nem fogja megfélemlíteni” az antiszemitizmus. Mint mondta: “A közösségi kohézió erősítésére szólítunk fel, és örökké büszkék leszünk arra, hogy a brit értékek legjavát képviseljük”.

Hozzák haza (a túszokat) most!

A Campaign Against Antisemitism becslése szerint a vasárnapi felvonulás a legnagyobb ilyen jellegű gyűlés volt az 1936-os Cable Street-i csata óta, amikor a British Union of Fascists támogatóit több százezer ember akadályozta meg abban, hogy a kelet-londoni, akkoriban nagy zsidó lakosságú területen keresztülvonuljanak.

Boris Johnson mellett Tom Tugenhadt biztonsági miniszter, Robert Jenrick bevándorlási miniszter és Peter Kyle, a Munkáspárt árnyéktudományi minisztere is részt vett a rendezvényen.

Az izraeli-gázai konfliktus kirobbanása óta drámaian megnőtt a zsidók elleni rasszista indíttatású bűncselekmények száma. Október 1. és november 1. között Londonban 554 antiszemita bűncselekményről érkezett bejelentés, szemben a tavalyi év azonos időszakában regisztrált 44-gyel.

Ephraim Mirvis brit főrabbi (balról a második) a menetben

Gideon Falter, a CAA vezérigazgatója elmondta: “London belvárosa hétről hétre gyakorlatilag a zsidók számára tiltott zónává vált. A palesztin-párti tüntetéseken “Tömeges bűncselekményeknek voltunk tanúi, beleértve a terrorizmus dicsőítését, a tiltott terrorszervezetek, például a Hamász támogatását, valamint a zsidók elleni faji vagy vallási gyűlöletre való uszítást. A szomorú igazság az, hogy a zsidók nem érzik magukat biztonságban fővárosunkban. Nagy-Britannia fordulóponthoz érkezett. Ha a hatóságok úgy gondolják, hogy utcáinknak és országunknak biztonságosnak kell lennie minden brit számára – beleértve a brit zsidókat is -, akkor fel kell lépniük a gyűlölet ellen, mielőtt túl késő lenne”.

BBC, Jewish Chronicle

[popup][/popup]