Szaúdi politikus: Elismerjük a zsidók jogát, hogy méltóságban éljenek

Írta: zsido.com - Rovat: Politika

Az algemeiner.com című amerikai zsidó hírportál arról ír, hogy a konzervatív arab olajmonarchiák nagyban igyekeznek az amerikai zsidók kegyeit megnyerni. Iránnal szemben ugyanis közösek az kérdekei Izraellel, de a zsidó állammal mégsem tárgyalhatnak nyíltan. 

Mohammed al-Issa

A hírportál hosszú beszélgetést közöl a mekkai központú Muslim World League vezetőjével, a korábbi szaúdi igazságügyi miniszterrel, Mohamed al-Issa-val. Ebben a befolyásos muzulmán vezetőt először egy Mohamed prófétától vett idézettel szembesítették, amit a prédikátorok a zsidók elleni gyűlölet szítására szoktak felhasználni. Ebben a zsidók meggyilkolására szólítanak fel konkrétan. Mohamed al-Issa álláspontja szerint ez a hadísz (Mohamed próféta életéről szóló tanítás, ami nem a Koránból való) egy modernkori fegyver lett a zsidók ellen, ami viszont egyben az iszlám elleni bűn is.

Az újságírónak a Koránból idéz olyan részt, ami arról szól: „Ne legyen erőszak a vallásban, mert az igazság világosan elválik a hamisságtól”. Mohamed al-Issa szerint az iszlám vallás a tolerancia vallása, ami a követőit és az egész emberiséget a békére ösztönzi, nem fogadja el a háborút, csak ha kívülről érkezik. A zsidók meggyilkolására vonatkozó szöveg konkrét tartalmát nem vitatja, de szerinte ez olyan helyzetről szól, ami előfordult a múltban, de nem jelenti azt, hogy bátorítja a harcot. „Azokat, akik szó szerint értelmezik a szövegeket, nem szabad összekeverni azokkal, akik értik is” – mondja al-Issa.

A szélsőségesség és a fanatizmus mentális rendellenesség és nem vallási probléma a Muslim World League vezetője szerint. Mohamed al-Issa elítélte azt a másik toposzt is, hogy a zsidók „majmok és disznók” leszármazottai, ez egy népszerű mém a muzulmán világban. A muzulmán vezető arra is felhívta a figyelmet, hogy ellentétben a kereszténységgel, ami sokáig a zsidókat tette felelőssé Jézus halálért, az iszlám nem közelített a judaizmus felé az „eredendő bűn” szempontjából.

A teljes cikk itt olvasható.

Címkék:Mohamed próféta, Szaúd-Arábia

[popup][/popup]