Szatmári haszidok üzenete: Szavazzatok Hillaryre

Írta: Szombat - Rovat: Politika

Aharon rabbi Kiryat Yoel településen (NY állam) élő haszid hívei felszólították a másutt élő szatmári haszidokat, hogy Hillary Clintonra adják szavazatukat.

aaron-teitelbaum

Aaron Teitelbaum rabbi (középen) hívei körében

Az egyik szatmári haszid közösség vezetői felszólították a híveket, hogy az elnökválasztáson a demokrata jelölt Hillary Clintonra adják voksukat. Yoel Teitelbaum főrabbi halála után az anticionizmusáról ismert  szatmári haszid közösség kettészakadt. Fenti üzenet a Kiryat Yoel településen Aharon rabbi vezetése alatt élő csoporttól (Aroinim) származik.

Eszerint Donald Trump republikánus jelölt Izrael párti, és azon igyekszik, hogy a zsidó állam megerősödjön. Ezért tilos rá szavazni. A szatmári haszidok ugyanis úgy tartják, hogy a messiás eljövetele előtt zsidó állam nem jöhet létre, a száműzött zsidók pedig nem lehetnek ellenségesek a nem zsidókkal; ezért anticionisták. Továbbá azért is elutasítják Izraelt, mert az állam vezetése világi zsidók kezében van. A vallásos cionisták viszont úgy tartják, hogy a zsidó állam a messiás előhírnöke, ezért vallásos és nem hívő zsidóknak együtt kell munkálkodniuk az ország fejlődésén. A vallásos zsidóknak eközben azon kell igyekezniük, hogy a zsidó hagyományt az országban mindenütt tiszteljék, nyilvános helyeken pedig tartsák is be.

A több ezer haszidnak szétküldött üzenetben más érvek is előkerültek: eszerint Hillary jó kapcsolatot ápolt a haredi szektával amikor First Lady, New York állam szenátora, illetve külügyminiszter volt. A közösséget ismerők szerint viszont a szatmáriak tartanak a környező települések kisebbségi lakóitól, akik Hillary Clintonhoz húznak.

Vallási szempontból a szatmáriakhoz hasonló kisebb csoport a harcias Neturei Karta, amely gyakran szervez Izrael ellenes kampányokat, és tiltakozásokat az Izraellel szimpatizálók gyűlései ellen. Előfordul, hogy ezeken szatmári haszidok is részt vesznek.

Az Arutz Sheva cikkét Bassa László fordította.

 

Címkék:Aaron Teitelbaum, Hillary Clinton, Kiryat Yoel, Trump

[popup][/popup]