Szakszervezetei vezető: Netanjahu mondjon le vagy az utcára vonulunk!

Írta: Szombat - Rovat: Politika

Arnon Bar-David, a nagyhatalmú Hisztadrut szakszervezet vezetője felszólította Benjámin Netanjahu miniszterelnököt, hogy vállalja a felelősséget, amiért nem sikerült az október 7-i mészárlásokat megakadályozni, és írjon ki választásokat az év végére. Különben, figyelmeztet, a szakszervezet csatlakozhat a kormányellenes tüntetésekhez.

A Netanjahu-kormány “katasztrófát hozott Izraelre” – idézi a héber média Bar-Davidot, aki a déli Beerseba városában beszélt egy rendezvényen.

“A szakadék szélére sodort minket, olyan helyre, ahová nem lett volna szabad… Zsákutcába jutottunk, és csak egy kiút van: a választások” – mondta Bar-David. “Vállalnia kellene a felelősséget a történtekért, és aztán magának kellene döntenie; ha én miniszterelnök lennék, lemondanék”.

A szakszervezeti vezető felszólította Netanjahut, hogy tűzze ki az új választások időpontját, és figyelmeztet, hogy a szakszervezet – amely a gazdaság nagy részét leállíthatja – csatlakozik a tiltakozásokhoz, ha Netanjahu megpróbál megkapaszkodni a hatalomban.

“Az ország nem folytathatja így tovább… Izrael államnak újrakezdésre van szüksége” – mondja, pontosítva, hogy az új választások egyeztetett időpontját “az év végére, decemberre kell kitűzni – addigra a háborút meg lehet nyerni”. Szerinte helytelen lenne most választásokat tartani, mivel a háború folytatódik, és északon fennáll az eszkaláció veszélye.

Hozzáteszi: “Valami újat kell építenünk. Mindenki valami újat akar… hogy új emberek lépjenek be a politikába… Nem folytathatjuk a [jelenlegi] 120 emberrel a Knesszetben… akik szinte semmit sem tesznek értünk”.

“Lehet, hogy az utcára kell vonulnunk”, hogy választásokat sürgessünk – figyelmeztet. “Remélem, erre nem lesz szükség”.

Bar-David azzal is vádolja Netanjahut, hogy politikai okokból hátráltatja a túszok kiszabadításáról szóló megállapodást.

“Van egy határidő. Ki kell szabadítani a túszokat és egyezséget kell kötnünk, ha ez nem történik meg, mert valakinek nem felel meg politikailag, akkor a kormány szétesik” – idézi őt a 12-es csatorna.

A Ynet szerint Bar-David azt is elmondta az egybegyűlteknek, hogy beszélt Netanjahuval és Bezalel Smotrich pénzügyminiszterrel, és sürgette őket, hogy a költségvetést igazítsák a háborús időkhöz, beleértve több, nagyrészt feleslegesen működő minisztérium bezárását.

ToI

[popup][/popup]