Svéd politikai párt a körülmetélés betiltásáért

Írta: Szombat - Rovat: Politika

A svéd Centrum Párt éves közgyűlésén 314-166 arányban szavazott a fiúgyermekek nem orvosi körülmetélése ellen. Annie Loof pártvezér bírálattal illette a szavazás eredményét.

Körülmetélés Berlinben (Sean Gallup/Getty Images)

A Centrum Párt a múlt évi parlamenti választásokon a szavazatok mintegy 8%-ával a 349 fős képviselőházban 31 helyet biztosított magának. A párt az év elején szakított a jobbközéppel és most a baloldali kormánykoalíciót támogatja, bár hivatalosan annak nem tagja.

A szombati szavazás eredménye éles vitát váltott ki az országban. A  határozat hívei szerint a körülmetélés sérti a gyermekek jogait, kritikus hangok viszont állítják, hogy a tilalom a zsidó és moszlim népességét fenyegeti.

Aron Verständig, az ország zsidó közösségei hivatalos tanácsának elnöke kijelentette: „A körülmetélés betiltása ellehetetlenítené a zsidó életet Svédországban.”

A svéd törvények szerint körülmetélést csakis orvosok vagy arra jogosítvánnyal rendelkezők végezhetnek. Utóbbit az egészségügyi és népjóléti minisztérium adja ki.

Svédország mintegy 20.000 főnyi zsidó közössége számos kihívással szembesült az elmúlt években. Az antiszemita megnyilvánulások száma nőtt, a politikusok pedig olyan javaslatokkal álltak elő, amelyekről a közösség tagjai állítják, hogy megnehezítik, vagy lehetetlenné teszik életüket.

A gyermekek és állatok jogaira való hivatkozással kísérleteket tesznek a körülmetélés és a kóser hús importjának betiltására. Egy 1988-as törvény tiltja a szárnyasok kábítás nélküli vágását, bár a zsidók ez alól eredetileg felmentést kaptak. A marhák és birkák kóser vágását még 1937-ben tiltották be.

A JTA cikkét Bassa László fordította

Címkék:körülmetélés, tiltás

[popup][/popup]