Súlyos antiszemita incidens Montrealban

Írta: Szombat - Rovat: Politika

A múlt évben 2041 antiszemita incidenst regisztráltak Kanadában. Ebből 709 történt Québecben; így a többségében francia ajkú országrész részesedése a legmagasabb a tartományok közül.

A Bnai Brith Canada zsidó érdekvédő szervezet felháborodásának adott hangot, miután egy taxisofőr durván szidalmazott majd többször megütött egy kipás zsidó férfit.

Az önmagát megnevezni nem kívánó áldozat vasárnap szándékozott meglátogatni Montreal Saint-Laurent negyedében egy társasházban élő idős szüleit.

Miközben a Taxi Champlain vállalat mélygarázsánál várakozott, a férfi a taxisofőr ordítását hallotta: „Nem fogok kib…tt zsidókat fuvarozni!”. Utána állítólag halálosan megfenyegette a kipát viselő személyt, aki megpróbált fotót készíteni a kocsiról. Ezt látva a sofőr kiszállt, és többször megütötte áldozatát, mobiltelefonját pedig összetörte. Ekkor egy parkolóőr közbeavatkozott. A biztonsági kamera felvételt készített az esetről. A zsidó férfit a közeli mentőállomásra szállították kezelésre.

Michael Mostyn, a Bnai Brith Canada ügyvezető igazgatója nyilatkozata: „Megdöbbentő antiszemita gyűlölet-bűncselekménnyel állunk szemben, amely akár súlyos sebesüléssel vagy halállal is végződhetett volna. Közösségünk köszönetét fejezi ki a jó szamaritánusnak, aki beavatkozásával megakadályozta az incidens elfajulását.”

A Bnai Brith felvette a kapcsolatot a nyomozást végző montreali rendőrséggel valamint a Taxi Champlain vállalattal a bizonyítékok felkutatása céljából.

Az érintett montreali taxivállalat, a helyi tévé tudósítása szerint, elnézést kért a bántalmazott férfitól, az érintett taxisofőrt elbocsájtották és taxis engedélyét is bevonták. Az említett tudósítás némileg másképp foglalja össze a történteket. Eszerint a zsidó férfi nem tudott autójával kihajtani, mert a taxi elállta az útját. Mikor megkérte a sofőrt, hogy álljon arréb, az szidalmakkal válaszolt.

Ugyancsak aznap a városban egy másik zsidót ért halálos fenyegetés, amit úgyszintén videó felvétel rögzített.

A Bnai Brith évi kimutatása alapján az országban 2041 antiszemita cselekményt regisztráltak 2018-ban, ebből Quebec tartomány részesedése a legmagasabb 709 incidenssel.

A biztonsági kamera felvételén jól látható a világos színű ruhát viselő bántalmazó

A helyi zsidók közül sokan nem érzik magukat biztonságban ha kipában, vagy más identitásukra utaló öltözékben mutatkoznak. Már csak azért sem, mert a tartomány által kiadott 21. számú rendelet az állami szektorban bizonyos foglalkozások művelői számára tiltja vallásos öltözet – így a kipa – viselését.

Az Israel National News cikkét Bassa László fordította

Címkék:antiszemitizmus, Kanada, Quebec

[popup][/popup]