Stockholm: a Tóraégetés elmaradt

Írta: Szombat - Rovat: Politika

Szombaton délben a moszlim vallású 32 éves Ahmed Alus, aki egy Tóra elégetésével fenyegetőzött, megjelent Izrael stockholmi nagykövetségénél. A helyszínen rendőrök és újságírók gyűltek össze.

Ahmed Alus (Forrás: képernyőfotó)

A férfi egy Koránt és egy gyújtót tartalmazó táskával érkezett, de Tóra nem volt nála.

A férfi azt nyilatkozta az újságíróknak, hogy nem állt szándékában elégetni a szent könyvet, inkább fel akarta hívni a figyelmet a körülbelül két héttel ezelőtti Korán-égetésre. Továbbá meg akart győződni arról, hogy a svéd hatóságok nem alkalmaznak szelektív végrehajtást.

„Ez nem antiszemita vagy gyűlölet bűncselekmény” – hangsúlyozta.

 

Két héttel ezelőtt a svéd rendőrség a szólásszabadságra hivatkozva engedélyezte egy stockholmi mecset előtti Korán-égetést, miután a bíróság hatályon kívül helyezte a Korán-égetés tilalmát. Egy iraki bevándorló szélsőséges valóban el is égetet egy mecset előtt a Koránból kitépett lapokat. A svéd kormány elítélte az incidenst, „iszlámfób” cselekménynek nevezve.

Ezek után a helyi rendőrség pénteken jóváhagyta Alusnak egy Biblia elégetését, aki két héttel ezelőtt benyújtott kérelmében azt állította, ez a demonstráció egy „szimbolikus összejövetel a szólásszabadság érdekében”.

Svédország magas rangú tisztviselőkön keresztül azt üzente Izraelnek, hogy a helyi törvény megváltoztatásán dolgoznak, hogy a szent könyvek elégetése a jövőben ne legyen lehetséges.

Ujkelet.live

 

[popup][/popup]