Amerikai igazságügyi miniszter: “Az antiszemitizmus rákos daganat “

Írta: Szombat - Rovat: Politika

William Barr, az Egyesült Államok igazságügyi minisztere „rákos daganatnak” nevezte az antiszemitizmust, azon a minisztériuma által rendezett konferencián, amely elsősorban az Izrael-ellenes tevékenységgel foglalkozott, és ahol az oktatásügyi miniszter, a pénzügyminiszter, és az FBI vezetője is fölszólalt. 

William Barr és helyettese, Jeffrey Rosen a washingtoni konferencián (Photo by SAUL LOEB / AFP)

Az igazságügyi minisztériumban hétfőn Summit on Combating Anti-Semitism (Antiszemitizmus Elleni Csúcsértekezlet) elnevezéssel zajlott egynapos tanácskozás. Ennek keretében panelbeszélgetések hangzottak el, a gyűlölet-bűncselekményekkel és emberjogi kérdésekkel foglalkozó zsidó szervezetek és kormányszervek által delegált mintegy 150 fő részvételével.

A konferencián Barr beszéde után felszólalt Betsy DeVos oktatásügyi miniszter, Steve Mnuchin pénzügyminiszter és Christopher Wray, az FBI igazgatója.

Elan Carr, a külügyminisztérium antiszemitizmus elleni különmegbízottja (State Department’s Special Envoy for Monitoring and Combating anti-Semitism) rámutatott: a magas rangú tisztségviselők részvétele jelzi, hogy a Trump adminisztráció milyen komolyan veszi „az antiszemitizmus szembetűnő előretörését a világban”. A jelenség Európából terjed Amerikába, vélekedett Carr, ahol „a New Yorkban és más városokban megnyilvánuló vandalizmus, a Rágalmazásellenes Liga (ADL) felmérése szerint meglehetősen rendszeres jelenség. Az egyetemi campusokon egyre ellenségesebben viszonyulnak a zsidó és Izraelt pártoló diákokhoz.

A BDS lényege – tüntetés egy amerikai egyetemen

A konferencia talán legfontosabb témája az egyetemeket sújtó Izrael-ellenes BDS (Bojkott, Tőkekivonás és Szankciók) mozgalom volt, amellyel a négy panel közül kettő foglalkozott. Az egyik az „Antiszemitizmus az egyetemeken” címet viselte, a másik elnevezése ez volt: „Küzdelem az antiszemitizmussal, az Első Kiegészítés tiszteletben tartása mellett”. Carr rámutatott, hogy a jelenlegi antiszemitizmus három fő forrása „a fehér fajvédő szélsőjobb”, „az Izrael-ellenes szélsőbal”, és „az iszlám radikalizmus”. Felhívta a figyelmet arra, hogy „az új antiszemitizmus igyekszik Izrael ellenességgel és anticionista jelszavakkal álcázni magát”.

DeVos arról beszélt, hogy a „BDS egyet jelent az antiszemitizmussal”. Minisztériuma vizsgálatot tartott a Massachusetts-i Williams College Izrael barát diákjai elleni állítólagos diszkriminációjával, valamint a Duke University és a University of North Carolina tanszékein rendezett palesztinbarát rendezvényekkel kapcsolatban. Mnuchin pénzügyminiszterhez hasonlóan rámutatott, hogy az elnöki döntés az USA nagykövetségének Tel Avivból Jeruzsálembe történt áthelyezéséről Izrael támogatásaként értelmezhető.

Steven Mnuchin pénzügyminiszter és Christopher Wray, az FBI elnöke a konferencián (Alex Wong/Getty Images/AFP)

Hozzászólásában Barr rámutatott az antiszemitizmus széleskörű megnyilvánulására: a bejelentett gyűlölet bűncselekmények számának emelkedésére, a Pittsburgh-i és észak-karolinai zsinagógákban történt halálos kimenetelű lövöldözésekre, a terjedő összeesküvés elméletekre és a temetők meggyalázására. Az antiszemitizmust „rákos daganatnak” nevezve „biztosította a zsidó közösséget, hogy az igazságügyi minisztérium és az egész szövetségi kormányzat mellettük áll, és fellép az ilyen támadások ellen.”

A több héttel korábban meghirdetett konferenciát azután rendezték, hogy Trump elnököt több cikkben is megvádolták: maga is hajlik az előítéletességre, amit bizonyít, hogy olyan jobboldali médiaszemélyiségeket látott vendégül a Fehér Házban, akiket összeesküvés elméletek és félrevezető információ terjesztésével, és esetenként rasszizmussal vádoltak. Nemrég pedig az elnök twitter üzenetben négy színes bőrű demokrata képviselőt „visszaküldött” származási országába.

Josh Rogin, a Washington Post szemleírója, aki a „Vádemelés Gyűlölet-Bűncselekmények Esetén” elnevezésű panel moderátora volt, a fenti problémával kapcsolatban érdeklődött a végrehajtó hatalom magas rangú tisztségviselőinél. Az Igazságügyi Minisztérium emberjogi részlegéről, az FBI bűnüldözési részlegéről és a District of Columbia ügyészségéről jelen lévő tisztviselők kitérő válaszokat adtak. Inkább arról beszéltek, mit tesznek a gyűlölet-bűncselekmények elkövetői elleni vádemelésért és hogyan működnek együtt a helyi közösségekkel az incidensek megelőzése érdekében.

Címkék:antiszemitizmus, Trump adminisztráció

[popup][/popup]