Statisztika: Brooklyn ortodox környékein nagyon magas a fertőzések aránya

Írta: Szombat - Rovat: Politika

A város egészségügyi hatósága által nyilvánosságra hozott adatok szerint Brooklyn négy erősen ortodox negyedében – Borough Park, Crown Heights, Williamsburg és Midwood – igen magas a fertőzések aránya.

New York, 2020 március 31 (fotó: ANGELA WEISS/AFP via Getty Images)

Borough Park-ban a koronavírus tesztek több mint 67%-a bizonyult pozitívnak, ami a legmagasabb arány Brooklynban és a hatodik legmagasabb egész New York City-ben, ahol a városrészeket irányítószámok szerint tartják nyilván.

Crown Heights-ben a tesztek 63,4%-volt pozitív, Williamsburg-ban 62,5%, Midwoodban pedig 60,3%. A pozitív tesztek átlagos aránya az egész városban 53%.

A legmagasabb fertőzöttség Queens öt körzetében van, ezek közül is kiemelkedik a Corona nevű körzet a maga 77%-val. Nomen est omen. Az itt élők zöme a New York-i munkásosztályhoz tartozik, akik nem engedhetik meg maguknak, hogy távol maradjanak a munkahelyükről.

A The City (egy helyi kiadvány New York-ban) által közölt elemzés szerint az elvégzett tesztek száma arányos volt a lakosság nagyságával. A szociális távolságtartás kiváltképp a haszid zsidóságnak jelent radikális változást – s ezekben a brooklyni kerületekben a lakosság többsége haszid.

A haszid férfiak megszokták a napi háromszori közösségi imát, a szociális életük is a zsinagóga és a nagy családi ünnepek körül forog. Ráadásul ezek a családok népesebbek, mint az átlag és jellemzően a város sűrűn lakott részein élnek. Ezekben a városrészekben szociális távolságtartási intézkedéseket (pl. iskolabezárás) később sikerült bevezetni, mint máshol a városban.

A mai napon a fertőzöttek száma a városban 67.551, a járványban elhunytak száma 3.048.

JTA

Címkék:fertőzések aránya, Haszidok, New York

[popup][/popup]