Sikkes antiszemitizmus

Írta: Szombat - Rovat: Politika

“Mikor a zsidógyűlölet a szélsőbal jóvoltából válik elfogadottá”

A fenti címmel írt cikket Robert Horenstein amerikai zsidó közösségi aktivista a Jerusalem Post honlapján január 4-én. Ebben az amerikai társadalomban is erősödő – és a magyar viszonyoktól erősen eltérő – antiszemitizmus problémáira reflektál.

Marc Lamont Hill (Forrás: CNN)

Amikor az amerikai társadalom perifériájáról egyre inkább a fősodorba kerülő antiszemitizmusról beszélnek – írja szerző – gyakran a fehér fajvédőkről, azaz a jobboldal zsidógyűlöletéről esik szó. Gondoljunk itt arra, hogy a novemberi választásokon kongresszusi helyekért induló két holokauszt-tagadó jelölt indult republikánus színekben és 56.000 ill. 43.000 szavazatot kapott Illinois ill. Kalifornia államban. Ám ezek a jelöltek végül súlyos vereséget szenvedtek és a Republikánus párt is megtagadta őket. Jelenleg úgy tűnik, hogy a fehér nacionalistákat a jóakaratú emberek egységesen elítélik.

A baloldalon viszont jóval nagyobb toleranciával fogadják az antiszemitizmust, és azt sokszor anticionista ruhába öltöztetik. Legjobb példa erre Marc Lamont Hill, a philadelphiai Temple University médiaprofesszora, aki nemrég még a CNN politikai kommentátora volt.

Hillt novemberben bocsájtották el a CNN-től, miután az ENSZ által meghirdetett „A palesztin néppel való szolidaritás nemzetközi napja” alkalmából szélsőséges jelszavakat hangoztatott és Izrael elpusztítására bíztatott a régóta ismert jelszóval: „Szabad Palesztinát a (Jordán) folyótól a (Földközi) tengerig.” Kijelentette: a palesztinoknak joguk van az „ellenállásra”, és ebből nem zárta ki az erőszakos és terrorista cselekményeket sem.

A kérdés nem az, hogy a CNN-nek meg kellett-e válnia Hilltől, hanem az, hogy miért tartott ennyi ideig, hogy megszabaduljanak az antiszemita és vitriolos Izrael ellenes nézeteit régóta hirdető munkatárstól.

Hill éveken keresztül elítélendő apartheid rezsimnek állította be Izraelt, amely „etnikai tisztogatást” hajt végre, és ugyanezt elismételte az ENSZ-ben történt kirohanásában. Nem meglepő módon Hill egyben az Izrael-ellenes bojkott mozgalom, a BDS elszánt támogatója, és a mozgalomalapító Omar Barghouti feltétlen híve; utóbbi tagadja Izrael jogát a létezésre.

2015-ben, hetekkel azután, hogy twitter üzenetben hitet tett az antiszemitizmus elleni harc mellett, Hill Názáretbe, az izraeli arab városba utazott – „Palesztinába”, ahogy mondta. Látogatása során – a régi antiszemita sztereotípiát fölelevenítve – kijelentette, hogy olyan földre érkezett, amelyet „a kapzsiság lopott el”.

Ugyanazon év októberében a Huffington Postban cikket tett közzé „Miért kell minden színes bőrű aktivistának támogatni Rasmea Odeh-t?” címmel. Odeh, aki egy 1969-es, két fiatal izraeli életét követelő bombamerénylet kitervelője volt, Hill szerint „tiszteletre méltó asszony” és „szabadságharcos”, a merénylet pedig „igazságos” lépés volt.

Mindez nem volt elegendő ahhoz, hogy a CNN vagy a Temple Egyetem ajtót mutasson Hillnek. Az sem, hogy Hill szoros kapcsolatban áll Louis Farrakhannal, a Nation of Islam alapítójával, akit az Anti Defamation League „az USA első számú antiszemitájának” nevezett. Farrakhan egy ízben Hitlert „nagy embernek” nevezte, a zsidókat pedig nemrég a termeszekhez hasonlította.

Hill és Farrakhan 2016 augusztusában találkoztak, Hill twitter üzenetében együtt mosolyognak. Kísérőszöveg: „Csodálatos napot töltöttem Farrakhan lelkész társaságában. Sokat tanultunk egymástól, meghallgattuk a másik véleményét, jókat nevettünk.”

Nos, a zsidóknak nincs okuk a nevetésre. Az hogy a CNN, amely „a leghitelesebb hírcsatornaként” hirdeti magát, éveken keresztül alkalmazta Hillt, egy sokkal súlyosabb problémára utal.

Egyetemi tanárok megtagadják támogató levelek írását izraeli ösztöndíjakra pályázó zsidó diákoktól; progresszív társadalmi mozgalmak kizárjanak soraikból olyan zsidókat, akik nem hajlandók megtagadni Izraelt; egy nagy hírcsatorna elnézi azt, hogy munkatársa mérgező nézeteket terjesszen – mindez arról tanúskodik, hogy a baloldali antiszemitizmus beszivárgott a főáramba, főként azért, mert olyan „bevett” progresszív eszmék mögé bújhat, mint az anticionizmus.

A problémát bonyolítja, hogy a baloldali antiszemitákat gyakran radikális zsidó csoportok bátorítják. Zsidó identitásukat arra használják, hogy a Hillhez hasonlókat védelmükbe vegyék. A Jewish Voices for Peace és az IfNotNow online petíciókat tettek közzé, azt követelve, hogy a CNN vegye vissza Hillt. „Üzenjétek a CNN-nek, hogy a palesztinok jogainak támogatása nem antiszemitizmus.”

Valóban, nem az. De a zsidó állam elpusztításának pártolása, a szolidaritás zsidók gyilkosaival és Louis Farrakhan támogatása bizony antiszemitizmus a javából – zárja sorait Horenstein.

A Jerusalem Post cikke nyomán Bassa László

Címkék:anticionizmus, baloldali antiszemitizmus, Farrakhan, Lamont Hill

[popup][/popup]