Róma főpolgármester-jelöltje a Holokauszt filmekről és a zsidó bankokról

Írta: Szombat - Rovat: Politika

Enrico Michetti rádiócsatorna tulajdonos a helyhatósági választások első fordulójában a jobbközép pártok koalíciójának jelöltjeként a szavazatok több mint 30%-ával vezet az olasz fővárosban az október 17-én és 18-án tartandó második forduló előtt. Egyben ő az, aki a múlt évben írt cikkével fölháborította a zsidó közösség vezetőit és másokat is.

Enrico Michetti (Forrás: facebook)

„Minden évben negyven Holokauszttal foglalkozó filmet forgatnak, utazásokat és kulturális eseményeket rendeznek a szörnyű üldöztetés emlékére, és ez rendben is volna. De kérdem én, ugyanaz a sajnálat és megemlékezés nem járna-e ki például a jugoszláv partizánok által meggyilkolt olaszoknak, a menekülttáborok halottainak, és a tömeggyilkosságok áldozatainak szerte a világon?” – írta cikkében.

Rögtön meg is adta válaszát: „Talán azért, mert nekik nincsenek bankjaik, olyan lobbijaik, amelyek befolyást képesek gyakorolni a Föld sorsára.”

A cikket az Il Manifesto baloldali újság hozta nyilvánosságra. A zsidó vezetők gyorsan válaszoltak.

Noemi Di Segni, az olaszországi zsidó közösségek szövetségének elnöke: „Ijesztő belegondolni, hogy városaink intézményeit előítéletes személyek vezethetik… A fasizmusról szóló párbeszéd és az emlékezés kultúrája ott kell, hogy legyen az emberek választási döntéseiben is.”

Ruth Durughello, a római zsidó közösség vezetője így reagált: „Amikor arra hívünk fel, hogy emlékezzünk a Soára, nem magunkért tesszük, hanem mert a Soá a gonosz paradigmája, a gonosz pedig fenntartások nélkül elítélendő.”

Michetti a kampánycsend idején azt nyilatkozta, hogy ellenzi az antiszemitizmust: „A Soá embertelensége a történelem mélypontját jelentette. Éberséget és egységet kell mutatnunk az antiszemitizmus bármilyen megnyilvánulása ellen.”

Vasárnap azt nyilatkozta a La Repubblica olasz napilapnak: „Sajnálom, és őszintén megbántam, hogy megsértettem a zsidó közösséget, amelyet a többi olasszal együtt nagyra értékelek.”

JTA – Bassa László

Címkék:holokauszt, polgármester, Roma

[popup][/popup]