Rishi Sunak, az új brit miniszterelnök „a zsidók és Izrael megingathatatlan barátja”

Írta: Szombat - Rovat: Politika

Az Egyesült Királyság legújabb miniszterelnökét, Rishi Sunakot, aki kedden kezdte meg munkáját, Izrael határozott támogatójának és a brit zsidó közösség barátjának tartják.

Rishi Sunak (Forrás: Flickr)

A Konzervatív Párt Izrael Barátai által tavaly augusztusban szervezett rendezvényen Sunak azzal érvelt, hogy Jeruzsálem „vitathatatlanul Izrael történelmi fővárosa”, és hogy „nagyon erős érvek” szólnak amellett, hogy az Egyesült Királyság nagykövetségét áthelyezzék jelenlegi helyéről, Tel-Avivból Jeruzsálembe.

Ezt szeretném megtenni” – mondta, elismerve, hogy a téma „kényes”, és hogy „ha olyan egyszerű lenne, már régen megtették volna”.

Sunak emellett Izraelt „a remény világítótornyának” nevezte, és a különböző közösségi médiumoknak adott interjúkban megerősítette, hogy határozottan ellenzi a zsidó állam bojkottját, és biztosította, hogy a zsidó közösségnek „igaza van”, amikor elítéli „azokat, akik a világ egyetlen zsidó államának ártani akarnak”.

A 42 éves politikus, aki 200 év óta a legfiatalabb brit kormányfő, aggodalmát fejezte ki az antiszemita incidensek 2021-es növekedése miatt is: „A parlamentben és az országban mindenkinek határozottan fel kell lépnie az antiszemitizmus felszámolásáért, és én eltökélt vagyok, gondoskodom arról, hogy társadalmunk eme csapását felszámoljuk” – mondta.

2019-ben, az Egyesült Királyságban növekvő antiszemitizmus nyomán tartott parlamenti vita során Sunak – akkor még a kormányt képviselve – hosszú beszédében valóságos szerelmi vallomást intézett a zsidó közösséghez.

„Bár mindig is a lakosság kis százalékát tették ki, a brit zsidók szinte minden területen kiemelkedőt alkottak. Inspiráltak és szórakoztattak, alkottak és újítottak. Ők lettek orvosaink, filozófusaink, feltalálóink, zenészeink, íróink, vezetőink, példaképeink, parlamenti képviselőink, sőt egy ízben még miniszterelnökünk is.”

„Nagyon is helyénvaló ezért, hogy megünnepeljük a zsidó közösség által elért eredményeket, amelynek hozzájárulása valóban formálta nemzetünk haladását és identitását” – mondta.

Sunak elmondása szerint „lenyűgözte őt” a zsidó közösség „híresen erős közösségi szelleme”, és méltatta a zsidó szervezetek működésének mély és tartós hatását az országban.

„A közösség működésének középpontjában a társadalmi cselekvés áll. Maga a jótékonyság szó a héberben az igazságosság szóval rokon… Ez mindannyiunk számára inspirációt jelent, mert megmutatja, hogy egy közösségen belül mennyi mindent lehet tenni a rászorulók támogatásáért.”

„Az Egyesült Királyságban régóta jelenlévő vallási kisebbségként a zsidó emberek élen járnak abban, hogyan lehet teljes mértékben integrálódni és részt venni nemzeti életünkben úgy, hogy közben megőrizzük sajátos és büszke identitásunkat.”

„Úgy állok itt, mint bevándorlók fia, aki büszke arra, hogy brit, ázsiai és hindu. Szenvedélyesen hiszek abban, hogy társadalmunk gazdagabb a sokszínűségétől, és a zsidó közösség ennek büszke és élő bizonyítéka” – zárta beszédét.

Algemeiner – Bassa László

Címkék:brit miniszterelnök, Rishi Sunak

[popup][/popup]