Rio de Janeiróban Holokauszt emlékművet avattak

Írta: Szombat - Rovat: Politika, Történelem

Az emlékmű, egy 24 méter magas torony a Cukorsüveggel, Dél-Amerika egyik legismertebb jelképével néz farkasszemet.

Forrás: Times of Israel

A torony a tízparancsolatot jelképező tíz részből áll. A legalsó felirata: „Ne ölj!” Alatta pedig földalatti szinteken nagy kiterjedésű interaktív kiállító terem található.

Az avató ünnepségen számos kormányzati tisztségviselő, és a zsidó közösség képviselői jelentek meg. Jair Bolsonaro elnököt Fabio Wajngarten közlekedési és hírközlési miniszter képviselte, akinek nagyanyja Holokauszt túlélő volt. Ott volt Luiz Fux, Brazília legfelsőbb bíróságának elnöke, aki romániai menekültek gyermekeként született Rióban, és az év eleje óta viseli ezt a közjogi méltóságot. Beszédében Elie Wiesel szavait idézte: „Az emberiség legnagyobb ellensége a közöny. A Holokauszt a közöny miatt jöhetett létre. Nem emlékezni a Holokausztra azt jelenti, hogy ezeket az embereket ismételten megölik.”

Az emlékmű a Jichak Rabin nevét viselő park tetején áll, ahonnan lélegzetelállító látvány tárul a szemlélő elé. Alapkövét Marcelo Crivella főpolgármester, buzgó evangéliumi keresztény, Izrael és a helyi közösség barátja helyezte el 2017-ben. A magánadakozásból emelt torony ötlete Gerson Berghertől, a városi önkormányzat egykori képviselőjétől származik. Özvegye, Teresa Bergher felszólalásában hangsúlyozta az emlékmű jelentőségét a felnövekvő nemzedékek oktatásában. Fia, Ary, aki korábban a város zsidó közösségének elnöke volt, emlékeztetett arra, hogy édesapja harminc éven keresztül küzdött azért, hogy ez az emberiségnek szánt figyelmeztetés testet öltsön. Álma mostanra vált valósággá.

Az emlékközpont nemzeti és nemzetközi kiállítások befogadására is szolgál, amelyek az emberi jogok, a tolerancia és humanizmus fontosságát hangsúlyozzák. Hasonló nagy központokkal, a jeruzsálemi és washingtoni Holokauszt múzeumokkal és az amszterdami Anna Frank házzal terveznek együttműködni.

Brazíliában mintegy 120.000 zsidó él; felük São Paulóban, Rióban pedig 35 ezren.

Times of Israel – Bassa László

 

Címkék:Holokauszt emlékmű, Rio de Janeiro

[popup][/popup]