Reuven Rivlin: Mindent megteszek azért, hogy elkerüljünk egy harmadik választást

Írta: Szombat - Rovat: Politika

Az izraeli államelnök elnök órákkal a szavazás kezdete előtt a Facebookon tett közzé videó üzenetét, amiben a kormányalakításra kijelölt 28 nap meghosszabbítását helyezte kilátásba, „a körülményektől függően”.

(Fotó: Rafi Kotz)

„Szeptember 25-én Orly Ades, a Központi Választási Iroda vezérigazgatója kihirdeti a választások végeredményét. A törvény értelmében konzultálni fogok a pártok vezetőivel, és annak alapján adok megbízást a kormányalakításra. A tanácskozás végétől számítva maximum egy hetem van erre. Döntésemet követően a kiszemelt miniszterelnök, aki a Kneszet tagja, legfeljebb 28 napot kap a kormány megalakítására. Amennyiben kéri, a körülményektől függően mérlegelni fogom a határidő meghosszabbítását, ami maximum 14 nap lehet.”

Az elnök megjegyezte, hogy amennyiben nem sikerül kormány alakítani, vagy a Kneszet megszavazza az újonnan alakított koalíció elleni bizalmatlansági indítványt, a következő változatok képzelhetők el.

Az első opció, hogy másik Kneszet képviselőt bíz meg a kormány megalakításával.

A második, hogy értesíti a házelnököt (jelen esetben Juli Edelsteint) arról, hogy kénytelen újabb választásokat kiírni.

Harmadik lehetőség is kínálkozik, amennyiben legalább 61 Kneszet tag kéri az államelnököt, hogy másik képviselőnek adjon mandátumot kormánykoalíció alakítására. A múlt választásokat követően erre nem kerülhetett sor, mivel Netanjahu feloszlatta a parlamentet, hogy riválisa Benny Gantz, a Kék-fehérek vezetője ne kapjon megbízást Rivlintől.

A videó üzenetben Rivlin kérte az izraeli állampolgárokat, hogy menjenek el szavazni,noha megérti frusztráltságukat a jelen politikai helyzetben. „Emlékeznünk kell, hogy a demokráciában a választási urnáké a főszerep”.

A ynetnews cikkét Bassa László fordította

[popup][/popup]