Restitúciós törvény: Izrael visszahívja varsói nagykövetét

Írta: Szombat - Rovat: Politika

Miután Andrzej Duda lengyel köztársasági elnök is aláírta a restitúciós törvényt, Jair Lapid izraeli külügyminiszter közölte, hogy határozatlan időre visszahívja Izrael varsói nagykövetét.

A lépés célja, hogy konzultáljon Lengyelország azon törvényének elfogadása miatt, amely súlyosan korlátozza a II. világháború idején elrabolt vagyonokkal kapcsolatos jóvátételt.

A törvénymódosítás értelmében harminc év elmúltával nem lehetne kétségbe vonni a közigazgatási eljárások során hozott döntéseket – így tehát azokat sem, melyek során meggyilkolt zsidók vagyonát lengyel tulajdonosoknak ítélték a kommunista Lengyelország bíróságai.

Az izraeli külügyminisztérium Lengyelország izraeli nagykövetének is azt tanácsolja, hogy nyaraljon nyugodtan szülőföldjén – derül ki Lapid hivatalának közleményéből.

A nyilatkozat azt is tartalmazza, hogy Izrael konzultál az Egyesült Államokkal a válaszadás módjáról.

„Lengyelország ma, nem először, antiszemita és erkölcstelen törvényt fogadott el” – áll Lapid közleményében.

Hozzáteszi: „Lengyelország ma antidemokratikus, illiberális országgá változott, amely nem tartja tiszteletben az emberi történelem legnagyobb tragédiáját. Sosem szabad csendben maradnunk. Izrael és a zsidó nép biztosan nem fog hallgatni. ”

Times of Israel

Címkék:kárpótlási törvény, Lengyelország, Yair Lapid

[popup][/popup]