Rekordszámú arab újonc az izraeli hadseregben

Írta: Szombat - Rovat: Politika

Az ország arab lakosságából mintegy ezer újonc vonul be a hadseregbe sorkatonai vagy tartalékos kiképzésre, ami több mint duplája az előző évek hasonló adatainak. Számosan elit harci egységekbe nyertek felvételt. Még Szíriából és Libanonból is voltak jelentkezők.

Az Izraeli Hadsereg polgári védelmi egységeinek katonái toboroznak Haifa városában (Fotók: IDF Spokesperson’s Unit)

A hadsereg (héber rövidítéssel: Cahal) Humán Erőforrás Központja vasárnapi közleménye szerint a koronavírus válság márciusi kezdete óta megnőtt az érdeklődés. A sorkatonai szolgálatot választók mellett a harci egységbe jelentkezők száma is nőtt.

A seregbe jelentkező arabok jellemzően Taibe, Qalansuwa és Kelet-Jeruzsálem moszlim lakói, beduinok, valamint az ország északi részén élő keresztény arabok.

450-en a beduin járőregységben szolgálnak majd felderítőként és harcosokként. Több tucatnyian olyan kiváló gyalogos dandárokhoz csatlakoznak, mint a Kfir és Nahal. A határőrség létszáma is bővül arab katonákkal.

A sorkatonák számának növekedése a Humán Erőforrás Központ online felhívásának is tulajdonítható; nyomában csupán 2020-ban mintegy négyezren mutattak érdeklődést az önkéntes katonai szolgálat iránt.

A hadsereg arab újoncai alapkiképzésen

A Cahalnál is meglepődtek azon, hogy akadtak olyanok is, akik az ún. ellenséges országokból jelentkeztek. Mintegy hétszázan például Szíriából és Libanonból. Ezeket azonban biztonsági okokból nem fogadhatták.

Galileában toborzóirodát állítottak föl, ahol a helyi arabok héber nyelvtudásukat gyarapíthatják. Évente akár 2.500 önkéntes kaphat itt képzést. Az arab és ultraortodox újoncokat a hazai rendvédelemben alkalmaznák azon a területen, ahonnan származnak. Vészhelyzet esetén ugyanis ember- és terepismeretükre nagy szükség lehet.

„Csupán az ultraortodox szektorban legalább három alkalommal tartunk alapkiképzést április végéig, ami 300 új katonát jelent a belső rendfenntartó alakulatoknál. Eljött az idő, hogy a ortodoxok és arabok egyaránt más szemmel nézzenek a hadseregre” – nyilatkozta a Központ szóvivője.

 

Ynetnews – Bassa László

Címkék:arab újoncok, Izraeli hadsereg

[popup][/popup]