Rekordszámú antiszemita incidens Amerikában

Írta: Szombat - Rovat: antiszemitizmus, Politika

Az Anti-Defamation League (ADL), a legnagyobb amerikai zsidó antirasszista szervezet minden évben regisztrálja az Egyesült Államokban történt antiszemita zaklatásokat, vandalizmust és támadásokat. Ezeket az információkat 1979 óta az évente megjelenő Audit of Antisemitic Incidents (Antiszemita incidensek leltára) című kiadványban teszi közzé.

Fehér fajvédők az afroamerikai Kanye West antiszemita kijelentéseit ünneplik

Az ADL 2022-ben 3697 antiszemita incidenst jegyzett fel az Egyesült Államokban. Ez 36%-os növekedés a 2021-ben táblázatba foglalt 2717 incidenshez képest, és a legmagasabb szám azóta, hogy az ADL 1979-ben megkezdte az ilyen incidensek nyomon követését. Az elmúlt öt évben ez a harmadik alkalom, hogy az év végi összesítés a valaha feljegyzett legmagasabb számot mutatja.

Az incidensek az összes főbb kategóriában nőttek: az antiszemita zaklatás 29%-kal 2298-ra, az antiszemita vandalizmus 51%-kal 1288-ra, az antiszemita támadások pedig 26%-kal 111-re emelkedett. Az antiszemita támadások túlnyomó többségét (111-ből 107-et) halálos fegyver használata nélkül követték el. Egy halálos áldozat volt. A támadások 53%-a országos szinten a láthatóan ortodox zsidók ellen irányult. Idén egyetlen zsidó közösség ellen elkövetett támadás sem követelt tömeges halálos áldozatot.

Az antiszemita incidensek 2022-es drámai növekedése nem tulajdonítható egyetlen oknak vagy ideológiának sem. Az incidensek jelentős megugrása magában foglalja
– a szervezett fehér felsőbbrendűségi propaganda tevékenységet (102%-os növekedés 852 incidensre);
– a K-12 (elemi és közép-)iskolákban történt incidenseket (49%-os növekedés 494 incidens);
– az egyetemi kampuszokon történt incidensek nagymértékű növekedését (41%-os növekedés 219 incidensre)
– az ortodox zsidók elleni támadásokat (69%-os növekedés 59 incidensre)
– és a zsidó intézmények elleni bombafenyegetéseket (nyolcról 91 incidensre).

2022-ben 241 incidens kapcsolódott Izraelhez vagy a cionizmushoz. Ez csökkenést jelent a 2021-es 345-ös számhoz képest, de csak azért, mert 2021. májusában az Izrael és a Hamász közötti katonai konfliktus miatt az antiszemita reakciók száma szélsőségesen magas volt. Ez a 2022-es szám azonban még mindig 35%-kal magasabb, mint az Izraelhez/cionizmushoz kapcsolódó incidensek száma 2020-ban.

A 2022-es 241 anticionista/Izrael-ellenes incidensből 70-ről lehetett megállapítani, hogy cionistaellenes aktivista csoportokkal – Witness for Peace, Students for Justice in Palestine  és társszervezeteivel – kapcsolatban álló személyek követték el.

Negyvenhat esetben fehér felsőbbrendűségi csoportok terjesztettek Izrael-ellenes és antiszemita nézeteket.

2022-ben 589 incidenst regisztráltak zsidó intézményekben, például zsinagógákban, zsidó közösségi központokban és zsidó iskolákban, ami 12%-os növekedést jelent 2021-hez képest. Ezen incidensek túlnyomó többsége zaklatás volt, de 86 esetben vandalizmus és kilenc esetben fizikai támadás is történt. A zsidó intézmények elleni bombafenyegetések száma szokatlanul magas volt, összesen 91. Ez a legmagasabb számú bombafenyegetés 2017 óta.

2022-ben 494 incidens történt nem zsidó K-12-es iskolákban, ami 49%-os növekedést jelent 2021-hez képest. Az egyetemi-főiskolai kampuszokon történt incidensek szintén nőttek, 41%-kal, 219 incidenssel.

Amerikai neonácik akcióban (2018, Draketown, Georgia)

Az antiszemita incidensek eszkalálódása egybeesik az amerikai lakosság antiszemita attitűdjeinek növekedésével. Ezek évtizedes rekordokat döntenek. Az ADL 2023-as Antiszemita attitűdök Amerikában című jelentése szerint az amerikaiak 20%-a hisz el hat vagy annál több antiszemita állítást, ami jelentősen több, mint az ADL által 2019-ben mért 11%. Bár az antiszemita attitűdök és az antiszemita tevékenység közötti ok-okozati összefüggés nem bizonyított, nem lenne meglepő, ha egyes antiszemiták felbátorodtak volna, hogy gyűlöletüket a jelenlegi környezetben kiéljék. Ez a drámai növekedés éppen akkor következett be, amikor az FBI közzétette a 2021-es gyűlölet-bűncselekményekre vonatkozó adatait (egy évvel e jelentés után), amelyekből kiderül, hogy a zsidók továbbra is a legtöbbször célba vett vallási kisebbség Amerikában.

A 2016-2022 közötti antiszemita incidensekre vonatkozó teljes adatkészlet elérhető az ADL H.E.A.T. térképén, egy interaktív online eszközön, amely lehetővé teszi a felhasználók számára, hogy az antiszemita incidenseket és a szélsőséges tevékenységet országos és regionális szinten földrajzilag feltérképezzék. Az áldozatok magánéletének védelme érdekében egyes részleteket eltávolítottunk az incidensek listájából.

ADL.org

[popup][/popup]