Rég nem látott antiszemita hullám az Egyesült Államokban

Írta: Szombat - Rovat: Politika

Bővül a zsidókat zaklatók eszköztára: már nemcsak közösségi házakat, hanem zsidó iskolákat is fenyegetnek ismeretlen telefonálók; temetőket dúlnak fel; horogkereszteket vésnek zsidónak vélt személyek autójára.

A floridai Davie városában az utcára vezetik az óvódásokat (Fotó: Erica Rakow/Twitter)

A hét elején Alabama, Észak-Karolina, Michigan, New York, New Jersey, Indiana, Pennsylvania, Delaware and Florida államban zsidó közösségi központokat evakuáltak, ismeretlenek fenyegető telefonhívásai nyomán. Maryland és Virginia államban pedig egész iskolákat kellett kiüríteni.

Az intézkedések legalább 17 közösségi házat érintettek az ország keleti és közép-nyugati részén a hétfői nap folyamán. A kivonuló helyi rendőrség bombát sehol sem talált, letartóztatások sem történtek. Az FBI és az Igazságügyi Minisztérium Polgári Jogi Osztálya megindította a nyomozást az ügyben. Az alabamai Birmingham központja három ízben kapott fenyegető telefonhívást az elmúlt két hónap során; vezetője a helyzetet „igen nehéznek, válságosnak és félelmetesnek” minősítette.

Napirenden vannak a zsidó temetők elleni vandál támadások. A fenyegetések előtti napon Philadelphia temetőjében mintegy 100 sírkövet rongáltak meg, egy héttel korábban pedig a Missouri állambeli St. Louis-ban több mint 150 sírt dúltak föl.

Paul Goldenberg, a Secure Community Network (a zsidó biztonsági intézmények hálózata) igazgatója azt nyilatkozta, hogy szervezete szorosban együttműködik a Belbiztonsági Hivatallal és a Rágalmazásellenes Ligával (ADL: a legfontosabb, antiszemitizmus ellen küzdő amerikai szervezet). Az aggasztó helyzetben a zsidó központok viselkedését példaadónak ítélte. Az intézmények külön kiképzést kapnak a hasonló szituációk kezelésére. „Meg akarnak minket félemlíteni, de központjaink, iskoláink folytatják tevékenységüket” – jelentette ki Goldenberg.

Autó karosszériába vésett horogkereszt Miami Beach egy zsidók által lakott városrészében

A zsidó intézmények ellen irányuló bombafenyegetések heti hullámokban érkeznek. Ez már az ötödik ilyen hét. Az elnökválasztást követő hónapban több mint ezer gyűlölet kapcsolatos incidensre került sor az országban; ezek közül 33 irányult közvetlenül zsidó személyek ellen, 108 horogkeresztet mázolást föl, és 47 fehér nacionalista röplapot terjesztettek. Az utóbbi héten Floridában több helyen is megjelent a horogkereszt, főként autókra mázolva, például egy olyan településen, ahol számos holokauszt túlélő lakik. Seattle-ben antiszemita falfirkákat találtak.

Izraelben Isaac Herzog, a Cionista Unió, a legnagyobb ellenzéki párt vezetője sürgette Benjamin Netanjahu miniszterelnököt, hogy dolgozzon ki vészforgatókönyvet egy az USÁ-ból vagy Franciaországból meginduló alija hullám fogadására. „Döbbenetemnek és felháborodásomnak adok hangot az itt és más országokban sokasodó antiszemita incidensekkel kapcsolatban. Felhívom a kormányt, hogy alakítson ki nemzeti programot arra az esetre, ha zsidó testvéreinket kellene befogadnunk” – mondta Herzog a párt parlamenti frakciójának ülésén.

Isaac Herzog

Netanjahu nem osztja az ellenzék aggodalmát, hogy az USÁ-ban nőne az antiszemitizmus, és különösen, hogy e tendenciában Donald Trump elnöknek szerepe volna. Február 15-i washingtoni találkozójukat követően kijelentette: „Nincs a zsidó népnek és a zsidó államnak még egy olyan támogatója, mint Donald Trump.”

Trump a múlt hét elején elítélte az antiszemitizmust. Mindezt azt követően tette, hogy amerikai zsidó csoportok részéről kritika érte. A washingtoni Afro-Amerikai Történeti Múzeumban tett látogatása alkalmával kijelentette: „Küzdenünk kell a bigottság, türelmetlenség és előítéletek minden megnyilvánulási formája ellen”, majd hozzátette, hogy „a zsidó közösségi központok elleni fenyegetések „szörnyűek”, „fájdalmasak”, és „szomorú emlékeztetők: még sokat kell dolgoznunk azon, hogy a gyűlöletet, előítéletet és gonoszságot végleg kiirtsuk.”

Trump kijelentését megelőzte az amerikai zsidó közösség egy részének felháborodása azon, hogy nemrég kétszer is kitért az elől, hogy elítélje az antiszemitizmust. Jake Turx, az Ami Magazine ultraortodox riportere két egymást követő sajtótájékoztató alkalmával faggatta a kérdésről, mire az elnök kifakadt, a felvetést tisztességtelennek nevezte, csendre intette a kérdezőt, és hozzátette: „Ez egy bonyolult kérdés. Én vagyok a legkevésbé antiszemita személy, akit életében látott.”

Ezután Turx kijelentette, hogy kérdésével távolról sem kívánta az elnököt antiszemitizmussal gyanúsítani, válaszát pedig megnyugtatónak nevezte.

A Times of Israel nyomán: Bassa László.

 

Címkék:Amerika, antiszemitizmus, bombariadó

[popup][/popup]