Ramallahban pezseg az élet

Írta: Gantner Ádám - Rovat: Politika

Ramallahot, Palesztina de facto fővárosát, Betlehemhez és Hebronhoz viszonyítva, messzi elkerülik a turisták. Nagy kár.

Ramallah 1

Pedig Ramallahban csak úgy pezseg az élet. A városban nem politizálnak nyíltan. Alig látni palesztin zászlót, és a még mindig nagy tiszteletnek örvendező Arafat képe sem díszeleg szinte sehol. Ramallah külvárosában gomba módjára bújnak elő a több emeletes, ultramodern irodaépületek, lakóházak. Palesztinának elenyésző az ipari teljesítménye, nagyobb részt a perzsa öböl gazdag arab országai, Egyesült Államok és az Európai Unió segélyeiből élnek, illetve a nagy számban külföldre menekült palesztinok segélyezik az otthon rekedteket.

Ramallahot a vallás is elkerüli. Pontosabban a fiatalokat. A mecseteket nagyobbrészt idősebb férfiak látogatják. Fejkendőt, egész testüket eltakaró lepelt főként meglett korú asszonyok viselnek. A legtöbb fiatal lány fejkendő helyett inkább Samsung Galaxy-t szorít a füléhez, és kíváncsiskodó pillantásukkal ajándékozzák meg az idegent.

Ramallahi életkép

Ramallahi életkép

Esténként csak úgy hömpölyög a tömeg Ramallah belvárosában, ami leginkább egy hatalmas nagy bazárként funkcionál. Zsúfolásig tömve a boltok, éttermek, kávézókban békésen szívják a férfiak elmaradhatatlan vízipipájukat, vagy csak egy frissítő menta tea fölött elmerengve nézik a harsogó utca népét.

Lányok egymásba karolva, kettesével, hármasával korzóznak, és nyíltan évődve flörtölnek az őket gyakran falkában követő fiatalemberekkel.

Mintha némi szexuális szabadság venné kezdetét Ramallahban, ahol a fiatalok fiestaként élik át a még a hátralévő szabad éveiket.

Egész nap hatalmas forgalmi dugók lassítják az utcák forgalmát, amit fegyvertelen, unatkozó rendőrök ráérős nyugodt mozdulatokkal koordinálnak.

Kávé, tea, vizipipa

Az itt élők roppant vendégszeretők. Megbecsülik a városukba látogatót. Az árusok nem próbálják elsózni a gyanútlan – néha bizony fenntartásokkal teli – turistára a portékáikat. Frissítő menta tea itt mindenkinek, vásárlástól függetlenül ingyen kijár.

Hogy aztán az itt élők magukban mit gondolnak, s mint fortyognak elfojtott indulataik, arra nem derül fény, nem áll érdekükben elriasztani a megmaradt, kisszámú, városukba látogató turistát.

Az Izraelnél jóval olcsóbb Ramallahban remek idegennek lenni.

 

[popup][/popup]