Radikalizmus ellenes kurzusra járatták a bécsi terrortámadás elkövetőjét

Írta: Szombat - Rovat: Politika

A terrorista korábbi ügyvédje szerint a hatóságoknak észre kellett volna venniük kliense radikális viselkedését; ehelyett próbaidőre elengedték múlt decemberben.

Kujtim Fejzulai az Iszlám Állam által terjesztett videón

Sokasodnak a kérdőjelek: vajon az Iszlám Állam (IS) meggyőződéses híve hogyan volt képes végrehajtani fegyveres vérengzést Bécs szívében. Hosszú idő után ez volt az első ilyen incidens az osztrák fővárosban, és mindmáig az egyetlen, amelyet dzsihadista követett el. A rendőrség most a hétfői lövöldözés után őrizetbe vett 14 ember vallomásai birtokában igyekszik tovább lépni a nyomozásban.

Évtizedek óta ez volt az első ilyen incidens az osztrák fővárosban.

A támadót, Kujtim Fejzulai 20 éves, albán nemzetiségű, osztrák-macedón kettős állampolgárt a bíróság múlt év áprilisban 22 havi börtönbüntetésre ítélte, mert megpróbált Szíriába utazni, hogy ott csatlakozzon az Iszlám Állam fegyvereseihez. Büntetése letelte előtt, decemberben próbaidőre elengedték, a radikalizálódás elleni szervezetek hatókörébe utalták. A négy személy haláláért és több sebesülést okozó merényletért az Iszlám Állam vállalta a felelősséget.

A hétfő esti támadás néhány órával a pandémia elleni szigorúbb intézkedések, például kijárási tilalom bevezetése előtt zajlott, amikor az emberek vendéglátó-helyeken élvezték a viszonylagos szabadság utolsó óráit. Szerdára az élet visszatért a szokásos kerékvágásba. Az iskolák és üzletek újra kinyitottak.

Sebastian Kurz osztrák kancellár „határozottan elhibázott” intézkedésnek nevezte elbocsátását a börtönből. Franz Ruf, a titkosszolgálat főnöke elmondta, hogy múlt októberben éppen az iszlám radikalizálódás ellen hívtak életre egy programot.

Karl Nehammer belügyminiszter azt nyilatkozta, hogy a támadó „orránál fogva vezette” a hatóságokat, hogy kieszközölje idő előtti szabadon bocsátását. A támadást követően lakásán tartott házkutatás során számos bizonyíték került elő arról, hogy nézetein mit sem változtatott. Ráadásul a Facebookon olyan képet posztolt magáról, ahol gépfegyverrel és machetével a kezében, iszlámista jelszavak között látható.

Nikolaus Rast védőügyvédje viszont azt állítja, hogy „senki nem gondolta volna, hogy ilyenre képes lehet.” Hozzátette, hogy a Fejzulai által látogatott radikalizálódás elleni programok vezetői is felelősek lehetnek, hiszen ők voltak vele a legtöbbet együtt az utóbbi időben.

A rendőrség attól tart, hogy – bár Fejzulai egyedül gyilkolt –, lehettek segítőtársai. A nyomozás során Svájcban két személyt vettek őrizetbe, és Macedóniában, a család körül is vizsgálódnak.

Kurz arra szólított föl kedden, hogy az EU adjon méltó választ a “politikai Iszlámnak,” amelynek ideológiája teljesen ellentétes az európai szabadságjogokkal. A miniszterelnöki iroda közleménye szerint Kurz kapcsolatba lépett Emmanuel Macron francia elnökkel, hogy együttesen dolgozzák ki a terrorellenes intézkedéseket.

Times of Israel – Bassa László

Címkék:Bécs, Kujtim Fejzulai, terrrortámadás

[popup][/popup]