Trump és Putyin is szerepel Netanjahu választási kampányában

Írta: Szombat - Rovat: Politika

A Likud tel-avivi székházára vasárnap hatalmas posztereket feszítettek fel, amelyeken Netanjahu Putyin, Trump, valamint Narendra Modi indiai miniszterelnök társaságában látható. Része ez az új választási kampánynak, ami arról is szól, hogy Izrael milyen jó kapcsolatokat ápol a világ nagyhatalmaival.

A média munkatársai videoklipeken is megtekinthették a miniszterelnök találkozóját a három vezetővel. Netanjahu gyakran hangsúlyozza diplomáciai képességeit, ami hozzájárul a jó kapcsolatok kialakításához. A posztereken és videókon látható felirat: „Netanjahu más csapatban játszik.”

Nem ez az első alkalom, hogy a pártvezér Trumppal való barátságát a választók megnyerésére használja. Az áprilisi választások idején jelentek meg kettejüket ábrázoló plakátok, de ez az első alkalom, hogy Putyin és Modi is „arcukat adták” Netanjahu kampányához.

A poszterek kissé kényelmetlen időzítéssel jelentek meg: a moszkvai rendőrség éppen ekkor ezernél is több tüntetőt vett őrizetbe, akik az ellen tiltakoztak, hogy ellenzéki jelöltek indulását akadályozták meg a városi tanácsi választásokon. Az állig felfegyverzett rendőrök és a pólós tüntetők összecsapásáról a média jelentős terjedelemben tájékoztatott.

Nyilván előre tervezett akcióról volt szó, mert a rendőrség az 1388 személy őrizetbe vételét még a tüntetés előtt megkezdte. A hatóságok félnek az egyre gyakoribb megmozdulásoktól, és a megfélemlítés eszközét választották. A közvélemény-kutatások arról tanúskodnak, hogy a lakosság körében az elégedetlenség egyre nő.

Mindez azonban aligha okoz kárt a Likud kampányának. Kszenyija Szvetlova, aki Oroszországból alijázott, és lett Kneszet képviselő ezt így látja: „Meg akarják mutatni, hogy Bibi bármelyik ország vezetőjével képes szót érteni. Az amerikai szövetség eleve adott, Oroszország és India viszont még bizonytalan. A cél, hogy Bibit olyan kivételes képességű vezetőnek állítsák be, amilyen eddig nem volt Izraelben.”

Netanjahu mindent megtesz azért, hogy az orosz anyanyelvű izraelieket megnyerje magának. Amikor pedig nem az „oroszokhoz” szól, Putyint erőskezű vezetőként mutatja be, miközben a szoros kapcsolatokat hangsúlyozza – így Szvetlova.

A nagy felhajtás vegyes reakciót váltott ki, a közösségi médiában akadtak dicséretek, mások bírálták Netanjahut, mint aki a nyugaton brutális autokratának minősített vezetővel barátkozik.

Közben a Moszkva központjában lévő elegáns Petrovka utcát lezárták, és a tüntetők a „Putyin – tolvaj” jelszót skandálták. A Twitteren egy fotó jelent meg „Asszad egy másfajta szövetséges” aláírással, amelyen az orosz elnök és a szíriai diktátor fognak kezet.

Mások elismeréssel írtak a kampányról: „Netanjahu, szeretjük őt vagy sem, elérte azt, hogy a szuperhatalmak vezetői meghallgatják őt, amit, és Izrael számára kedvezően alakítják politikájukat, pedig kis ország vagyunk.”

A JTA cikkét Bassa László fordította

Címkék:Benjamin Netanjáhu, Putyin, Trump

[popup][/popup]