Pszichológiai terror: A Hamász azt állítja, hét túsz meghalt az izraeli bombázásokban

Írta: Avi/ujkelet.live - Rovat: Politika

Szombat délután a Hamász terrorszervezet videót tett közzé, amelyben megnevezett hét túszt, akik állítása szerint az izraeli erők bombázása következtében vesztették életüket. A túszok családjaihoz kirendelt összekötő tisztek közölték velük, hogy nincs semmi új az ügyben, nincs olyan bizonyíték, amely megerősítené vagy cáfolná a Hamász állításait. Véleményük szerint a nyilatkozat a pszichológia hadviselés része.

Túszok hozzátartozói erőszakkal elfoglalnak egy autópályát

Hármójukat még múlt héten megnevezte a Hamász: Joram Metzger (80), Chaim Peri (79) és Amiram Cooper (84).

A ma megnevezettek: Jichák Elgert (68), Alexander Danzig (75), Ronen Angel (54) és Elijahu Margalit (75).

A múlt heti videón Metzger, Peri és Cooper volt látható. A Hamász katonai szárnya közleményében azt nyilatkozta, hogy másnap tájékoztat az állapotukról. Öt nappal később a Hamász azt állította, hogy megszakadt a kapcsolata az őket fogságban tartó csoporttal. A hármas a terrorszervezet decemberi propaganda videójában is szerepelt, melyben a Hamász felhívta a figyelmet arra, hogy idős emberekről van szó, és a ,,Ne hagyj itt megöregedni minket” című dal futott a felvételen a háttétben.

Angel és Margalit családját korábban értesítették, hogy szeretteik már nem élnek, és ma ismét azt a tájékoztatást kapták, hogy nincs új fejlemény.

Elgert és Danzig családjának azt mondták, hogy nincs bizonyíték a Hamász állításait alátámasztására vagy cáfolására.

A Hamász 253 túszt ejtett, amikor október 7-én betört Izraelbe, és 1200 embert megölt. Egy korábbi fogolycsere-ügylet keretében 105 túsz szabadulhatott, további pedig négy egyoldalúan. Hármat Izrael mentett ki az övezetből. Izrael februári becslései szerint a még Gázában tartózkodó túszok közül legalább 31 már nem él.

Tárgyalások: A Moszad kémszolgálat vezetője, David Barnea a Walla hírportál szerint tegnap titokban találkozott Bill Burns CIA-főnökkel Jordániában, hogy megvitassák az Izrael és a Hamász közötti foglycserével egybekötött ideiglenes tűzszünetre irányuló erőfeszítéseket.

Úgy tűnt, hogy a tárgyalások zsákutcába jutottak, mivel a Hamász-küldöttség elhagyta Kairót anélkül, hogy áttörésről számoltak volna be az Egyiptom, Katar és az Egyesült Államok által közvetített tárgyalásokon.

Teljes cikk

 

[popup][/popup]