Princetoni egyetemi tanárok: „Izrael zsidó felsőbbrendűségen alapul”

Írta: Szombat - Rovat: Politika

A “brutális izraeli rendszert” elítélő levél a Hamaszról nem is tesz említést.

A Princeton egyetem – fotó: Flickr

„Elítéljük a palesztin családok kilakoltatását Kelet-Jeruzsálem Sheikh Jarrah negyedéből, mint az évtizedek óta folyó jeruzsálemi etnikai tisztogatást célzó háborúskodás, kiutasítás, egyenlőtlen lakhatási jogok és diszkrimináló tervezési politika részét. Az Izrael és a megszállt palesztin területek ellenőrzésére szolgáló brutális rendszer ideológiai alapja a zsidó felsőbbrendűség” – olvasható egyebek közt a kedden közzétett levélben.

A több száz diák által is aláírt levél így folytatódik: „Minden halottat meggyászolunk. Elutasítjuk azonban ’egyrészt–másrészt’ megközelítést, amely figyelmen kívül hagyja és elfedi az Izrael – a világ egyik leginkább militarizált országa – amely évi 3,8 milliárd USD katonai segélyt kap az Egyesült Államoktól – és a megszállás és elnyomás ellen küzdő palesztinok közötti lényeges különbséget.”

A princetoni aláírók között van Ruha Benjamin szociológus, Daniel Garber filozófus, Seyed Hossein Mousavian korábbi iráni diplomata, Behrooz Ghamari-Tabrizi történész, Dan-El Padilla Peralta klasszicista, és Tracy K. Smith költő.

„Csodálattal adózunk a megszállt Nyugati-parton, Kelet-Jeruzsálemben, Gázában és Izraelben élő palesztinok bátorságának és élni akarásának, akik ellenállnak az izraeli hadseregnek, telepes rendőrségnek és a lincselő tömegnek.” A levél nem tesz említést az izraeli területek felé több mint négyezer rakétát kilövő Hamászról.

A The Daily Princetonian c. lapban megjelent levél támogatja az ún. “Palestine and Praxis”, c nyílt levelet, amelyben más egyetemek alkalmazottai is sürgetik vezetésüket, hogy szakítsák meg kapcsolataikat az olyan katonai, jogi és oktatási intézményekkel, „amelyek támogatják Izrael politikáját”.

 

Algemeiner – Bassa László

Címkék:Izrael-ellenesség, Princeton egyetem

[popup][/popup]