Prága a palesztin fegyverek átrakodóhelye lehetett

Írta: MTI - Rovat: Politika

Így nyilatkozott Jirí Sedivy, a cseh hadsereg korábbi vezérkari főnöke. Elképzelhetőnek nevezte, hogy Csehország a palesztinok számára “a fegyverek átrakodóhelyeként” szolgált. A vezető cseh katonai szakértő szerint nem zárható ki, hogy hasonló célokra használták fel a világ más országaiban működő palesztin diplomáciai képviseleteket is.

Jiri Sedivy

Jiri Sedivy

“Nem kizárt, hogy egy jól szervezett, fegyvereket és robbanóanyagokat elosztó hálózatról van szó, amelyben diplomáciai fedezet alatt széles körű fegyverszállítás folyik konkrét címzettekkel” – jelentette ki a tábornok szombaton az Aktuálne.cz hírportálnak. Sedivy azután nyilatkozott, hogy a prágai palesztin nagykövetség épületében szerdán robbanás következtében életét vesztette Dzsamál Mohamed Dzsamál nagykövet.

Jirí Sedivy kijelentette, hogy nem terrorizmusról beszél, hanem olyan hadianyagok elosztásáról, amelyeket egy esetleges akcióban felhasználhattak. “Mérlegelésemben ez a legrosszabb változat” – hangsúlyozta.

Sajtóértesülések szerint a cseh rendőrség mintegy hetven, engedély nélkül tartott lőfegyvert talált a villában, ahol a palesztin nagykövet lakott. A fegyverek eredetét a palesztin fél eddig nem magyarázta meg. “Ez megdöbbentő. Nemcsak a diplomáciai normák és szokások durva megsértéséről van szó, hanem a biztonsági előírások megsértéséről is – ezt a nagykövet tragikus halála is mutatja” – emelte ki a 61 éves tábornok.

palesztin nagykövetség Prága

A prágai palesztin nagykövetség épülete

Jirí Sedivy aggodalmának adott hangot, hogy hasonló módon fegyverek lehetnek más európai és Európán kívüli palesztin diplomáciai képviseleteken is.

“Szerintem ez nagyon valószínű. Nem kizárt, hogy a véletlen robbanás valami egészen hihetetlen dologról rántotta le a leplet” – véli a volt vezérkari főnök.  Meggyőződése szerint nem állja meg a helyét az a palesztin érvelés, hogy a fegyverek a nagykövetség védelmére szolgáltak, a palesztinokat Csehországban senki sem veszélyeztette.

“Nem helyi, hanem nemzetközi méretű botrányról van szó” – mondta Jirí Sedivy.

Címkék:bűnügy, Csehország, diplomácia, Palesztina

[popup][/popup]