Pompeo: „A német kormány Irán-politikája kiábrándító”

Írta: Szombat - Rovat: Politika

Az amerikai külügyminiszter szerint Angela Merkel nem lép föl elég erélyesen Irán terrorizmusa és antiszemitizmusa ellen.

Mike Pompeo külügyminiszter

„Berlin túl keveset tesz a mullah terror megfékezéséért” – nyilatkozta hétfői videó-interjújában Mike Pompeo, amerikai külügyminiszter. A viták tárgyát képező atomalku európai illetve amerikai megközelítéséről szólva a politikus azt mondta: „Már évek óta vita folyik közöttünk a megállapodásról, ami szerintünk nem csak szerencsétlen, de veszélyes is. Nem szabad hagyni, hogy Irán elegendő pénzzel rendelkezzen a terror támogatásához. Nem szándékozunk az ottani rezsimet pénzelni; olyan rendszert kívánunk kialakítani, hogy Irán sohase rendelkezzen atomfegyverrel. Visszautasítjuk a terrorfenyegetést.”

Amikor Pompeót Németország morális felelősségéről kérdezték az Iránnal kapcsolatokat fenntartó német cégekről, kijelentette: „A német vállalatok megértik a kockázat súlyát, és a Biztonsági Tanács határozataihoz fogják tartani magukat. A német kormány álláspontja az, ami kiábrándító egy olyan rezsimmel szemben, amely gyilkosságok sorozatát hajtja végre Európában. Látszólag egyetért velünk abban, hogy Irán ne kereskedhessen fegyverekkel, de nincs elképzelése arról, hogyan lehetne azt megakadályozni. Az USÁ-nak kell fölvállalni a feladatot. Iránban kivégeznek egy birkózót, hirdetik az antiszemitizmust, Amerikát és Izraelt fenyegetik. Úgy vélem, a német nép érzi a veszélyt, ami rájuk és a világra leselkedik. Németországra is vonatkoznak a BT 2231 határozatában foglalt Irán elleni szankciók.”

A The Jerusalem Post arról kérdezte Felix Kleint, aki az antiszemitizmus elleni harc főbiztosa Németországban, valóban egyetért-e Pompeóval abban, hogy Irán az antiszemitizmus fő szponzora a világon. Klein az elmúlt év során többször is kritizálta az amerikai antiszemitizmust, de folyamatosan kitérő választ adott, amikor az iráni Holokauszt tagadásról és antiszemitizmusról kérdezték. Elan Carr, aki Amerikában tölt be hasonló funkciót, kijelentette, hogy „Irán jelenleg az antiszemitizmus fő terjesztője a világban, ami az iszlám köztársaság ideológiájának központi részét képezi, nekünk pedig kötelességünk nevén nevezni a dolgokat.”

Frank Walter Steinmeier 2016-ban külügyminiszterként Iránban

Nem világos, hogy Klein miért tartózkodik Irán kritikájától. A német külügyminisztérium több alkalommal üdvözölte teheráni nagykövetségén az iszlám forradalmat, 2019-ben pedig Frank-Walter Steinmeier államelnök a német nép nevében küldött dísztáviratot a 40. évforduló alkalmából.

Angela Merkel a Kneszetben tartott beszédében kijelentette, hogy Izrael biztonsága nem képezheti vita tárgyát. Gabi Ashkenazi külügyminiszter sürgette Merkelt, hogy csatlakozzon az USA által meghirdetett, az iráni fegyvervásárlásokat sújtó szankciókhoz. A német miniszterelnök nem reagált.

Abraham Cooper rabbi, a Simon Wiesenthal Központ Center helyettes vezetője nyilatkozta: „Tragikus hogy Dr. Klein nyilván a német kormány álláspontját képviseli, amikor nem ítéli el az iráni zsidógyűlöletet és Holokauszt tagadást. A következmények nem csak a diplomácia folyosóin, de a német utcákon is érezhetőek. Szégyen Merkel kancellárra és Maas külügyminiszterre.”

Jerusalem Post – Bassa László

Címkék:Angela Merkel, embargó, Irán, Mike Pompeo, terror

[popup][/popup]