Pogromhangulat Ausztráliában

Írta: Szombat - Rovat: Politika

A Times of Israel blog rovatában egy melbourni zsidó számolt be a városban lezajlott antiszemita atrocitásról.

Ausztrál zsidóként mindig is büszkén állítottam, hogy a világ legbiztonságosabb zsidó közösségében élek.

Nincsenek listáink fehér fajgyűlölők által lelőtt zsinagógákról, sem olyan politikusokról, akiknek a miniszterelnöki kampánya miatt az ország zsidóságának közel fele a távozást fontolgatta (ld. Jeremy Corbyn). És bár az ausztrál zsidóság – amelyről úgy tartják, hogy Izraelen kívül a világon a legnagyobb egy főre jutó holokauszt-túlélő népességgel rendelkezik – nagyon is tisztában van az antiszemitizmus veszélyeivel, a közösség nagy része mindig is biztonságban érezte magát. Az antiszemitizmus mindig is jelen volt, de ritkán, vagy soha nem okozott széles körű aggodalmat.

Ha az október 7-i mészárlás után kitört zsidógyűlölet nem változtatott ezen, akkor november 10-i péntek este egész biztosan.

Ezen az estén – miközben a melbourne-i zsidók a sábátot köszöntötték – arab és szélsőbaloldali huligánokból álló csőcselék érkezett a város másik végéből, hogy a melbourne-i zsidó közösség szívében tüntessen – minek következtében a tüntetéstől mindössze néhány méterre lévő zsinagóga híveit evakuálni kellett az ima közepén.

A palesztin kendőkbe burkolózó, palesztin zászlókat lengető, elképesztően passzív rendőröktől kísért csoport azt skandálta, hogy “A folyótól a tengerig, Palesztina szabad lesz” –ami a zsidó állam elpusztítására való, mindenki által ismert felhívás. A tüntetők durva sértéseket zúdítottak a zsidó helyiekre, akik dacból ellentüntetésbe kezdtek az utcán, ami erőszakos összecsapásokat váltott ki. Több szemtanú is elmondta, hogy a tüntetők kövekkel és teli vizes palackokkal dobálták a jelenlévő zsidókat.

Az egyik tüntető, aki tisztában volt azzal, hogy a zsidók zaklatása saját közösségükben a sábát idején milyen jelentőséggel bír, azzal gúnyolódott, hogy “a zsidók ezt nem tehetnék meg Broadmeadows-ban”. Utóbbi egy moszlim többségű városrész, 40 percnyi autóútra a tüntetés helyszínétől.

“Az otthonukban sábáti vacsorájuknál ülő emberek rémülten hallották az Allahu Akbar üvöltést” – írta egy zsidó helybéli a megpróbáltatások alatt.

Ha azt mondjuk, hogy az eset megrázta Melbourne zsidó közösségét, akkor nagyon keveset mondtunk. A melbourne-i zsidók nyugodt elővárosi életének vége van. Eddig is csak önáltatással hihették, hogy biztonságban vannak.

Ez a történet nagyon sok diaszpóra-zsidó számára lehet ijesztően ismerős a Hamász október 7-i szadista gyilkosság-orgiája óta, amit az antiszemitizmus vad fellobbanása követett világszerte.

A zsidók világszerte nekiláttak eltávolítani a mezuzákat lakásuk ajtajáról. A zsidó iskolák vezetői azt mondják diákjaiknak, hogy nem kell iskolai egyenruhát viselniük, hogy ne legyenek azonosíthatóak a közterületen. Mások otthon tartják gyerekeiket, más zsidó szülők pedig megtiltották, hogy gyermekeik tömegközlekedéssel járjanak iskolába.

A melbourne-i tüntetés estéjén egy helyi zsidó meghívta rokonait egy születésnapi ünnepségre. Néhányan nem voltak hajlandók elmenni: túlságosan féltek elhagyni az otthonukat.

Az a magabiztos állítás, hogy most a történelem legjobb ideje zsidónak lenni, szinte teljesen feledésbe merült. Üdvözöljük az új zsidó valóságban.

ToI

[popup][/popup]