Pesti gettó – Külön EMIH-megemlékezés, külön emlékműnél

Írta: MTI/Szombat - Rovat: Politika, Történelem

Az Egységes Magyarországi Izraelita Hitközség (EMIH) az utóbbi években kialakult hagyományok szellemében külön megemlékezést tartott a pesti gettó felszabadulásának évfordulóján, január 17-én este. 

Latorcai Csaba, helyettes államtitkár, Jószéf Amrani, Izrael budapesti nagykövete és Baruch Oberlander rabbi , a VII. kerületi Dohány utcában emelt emlékfalnál. MTI Fotó: Koszticsák Szilárd

A zsidó közösségben ilyenkor szokásos Mazsihisz megemlékezés sok éve a Wesselényi utcai emléktáblánál történik, az EMIH azonban a Dohány utcában, az általuk üzemeltetett iskola tőszomszédságában külön emlékművet állított a pesti gettó áldozatainak és itt tartja megemlékezését.

Nemes Jeles László, az Oscar-díjas Saul fia címû film rendezője beszédet mond. MTI Fotó: Koszticsák Szilárd

A Mazsihisz és az EMIH mostanra teljes elkülönülésben végzi munkáját, és ha munkatársaik találkoznak, az inkább a bíróság folyosóin történik. Ez történt január 12-én, amikor Baruch Oberlander felperes és a Mazsihisz honlapja, a mazsihisz.hu, mint alperes találkoztak a fővárosi bíróságon. (Az esetről Radnóti Zoltán rabbi tájékoztatott fb oldalán.) Hírek szerint a pert beszüntették, miután a felperes visszavonta keresetét.

Címkék:EMIH, pesti gettó

[popup][/popup]