Országos ügy lett a Missouri államban megrongált zsidó temető

Írta: Jég - Rovat: Politika

Mike Pence alelnök felkereste a  Missouri állam-beli St. Louis városában lévő zsidó temetőt , amelyben néhány nappal korábban vandálok ledöntöttek vagy megrongáltak 154 sírkövet. 

Pence alelnök beszél a temetőben (Fotó: Michael Thomas/ Getty Images)

A 129 éves Chesed shel Emeth temetőben főleg azokat a régebbi sírokat rongálták meg, amelyeket a múlt század első felében állítottak fel. Pence – emlékezve egyúttal a közelmúltban a zsidó közösségi házakat ért bombafenyegetésekre is – kijelentette, hogy „a leghatározottabban elítéljük ezt az alávaló, vandál cselekedetet”.

Az alelnök rövid időre gereblyét ragadott és beállt a munkások közé, Eric Greitens, Missouri állam kormányzója társaságában.

Egyidejűleg felerősödött az amerikai muszlim szervezetek  által indított kampány a temető helyreállítására. Az ok: J. K. Rowling, a Harry Potter szerzője is támogatásáról biztosította az ügyet egy twitter üzenetben. Üzenetét tízezren osztották meg. Ezek után megháromszorozódott az adományok összege és elérte a 60 ezer dollárt.

J.K. Rowling a Brit Filmakadémia díjátadó ünnepségén 2017 február 12-én. (Fotó: John Phillips/Getty Images)

Sajátos módon részt vett a kampányban Linda Sarsour, egy közismert Izrael-ellenes aktivista, a zsidó állam elleni BDS bojkottmozgalom egyik arca is.

A JTA cikke nyomán

[popup][/popup]