Párizs: több százan tiltakoznak az antiszemitizmus ellen a 12 éves zsidó lány megerőszakolása után

Írta: Szombat - Rovat: Politika

A Nők Alapítványának elnöke szerint az incidens az antiszemitizmus október 7. óta tapasztalható növekedését, valamint “a nemi erőszak kultúráját tükrözi, amelyet a fiatalok nagyobb valószínűséggel fogadnak el.”

Fotó:AFP

A Journal du Dimanche c. francia lap publicistája azt írja, hogy „ez a cselekedet egy zsidó lány megalázásáról szól, és rajta keresztül mindazok megalázásáról, akiket ő – kínzóinak elképzelése szerint – képvisel. Az erőszaktevők azt állították, azért hajtották végre tettüket, hogy megbüntessék az áldozatot, amiért „elrejtette vallását”. “Mocskos zsidónak” nevezték és brutálisan bántalmazták –  a „palesztinok védelmében”, úgymond. Ezzel el akarták pusztítani mindazt, amit a lány számukra jelképez.”

Több százan tiltakoztak az antiszemitizmus és a “nemi erőszak kultúrája” ellen Párizsban, miután egy 12 éves zsidó lány hétvégi csoportos megerőszakolása országos felháborodást váltott ki. A szombati csoportos nemi erőszakot követően különböző rasszistaellenes, jogvédő és feminista csoportok szólítottak fel a demonstrációra.

A 12 éves sértett a rendőrségnek elmondta, hogy három 12-13 év közötti fiú közelítette meg őt szombaton a Courbevoie nevű külvárosban lévő otthona közelében lévő parkban. Egy fészerbe hurcolták, összeverték és szexre kényszerítették, “miközben halálos fenyegetésekkel és antiszemita sértésekkel illették.

Franciaországban van a legnagyobb zsidó közösség Izraelen és az Egyesült Államokon kívül. A csütörtöki tüntetésen Arie Alimi, a rendőri brutalitás elleni fellépéséről ismert ügyvéd, a Francia Emberi Jogi Liga alelnöke azt mondta, hogy a választóknak meg kell akadályozniuk, hogy a szélsőjobboldal átvegye a hatalmat, és “rasszista, antiszemita és szexista politikát vezessen be”.

De azt is elmondta, hogy szomorúan hallja “az antiszemita megjegyzéseket olyanok részéről, akik baloldalinakak vallják magukat.” Dominique Sopo, az SOS Racisme antirasszista csoport elnöke szerint ez “egy olyan antiszemita bűncselekmény volt, amelytől a vérünk is megfagy”.” Anne-Cecile Mailfert, a Nők Alapítványának elnöke szerint az incidens az antiszemitizmus növekedését tükrözi a Hamász október 7-i, a gázai háborút kirobbantó támadása óta. De rámutatott “a nemi erőszak kultúrájára is, amelyre a fiatalok nagyobb valószínűséggel hajlandóak”, miután “kiskoruktól a pornográfián nőttek fel” – tette hozzá.

Ner Sfez, egy 24 éves zsidó nő azt mondta, ez a bűncselekmény ” a szexizmus és az antiszemitizmus metszéspontjában történt”. Több százan tüntettek már csütörtökön a közép-kelet franciaországi Lyonban, miután az incidensről beszámoltak a hírekben. Külön tüntetést tartottak később csütörtökön a franciaországi Rennes városában a szélsőjobboldal erősödése ellen az e hónapban esedékes országos választások előtt.

A gyűlés azután ért véget, hogy több tucatnyi fiatal tüntető palackokat és más lövedékeket dobált a rendőrökre, akik könnygázzal válaszoltak. A helyi hatóságok közölték, hogy hét letartóztatás történt a mintegy 80 ember közül, akik a városközponton átvonuló menet előtt haladtak.

A gyűlést a szélsőjobboldali Nemzeti Összefogás (RN) párttal szemben álló szakszervezetek hívták össze. Az RN a törvényhozási választásokon jelentős előretörésre számít. A szavazás első fordulója június 30-án lesz. “Teljes mértékben ellenezzük a reakciós, rasszista és antiszemita eszméket és az azokat hordozókat. Történelmileg vérvád van közöttük és közöttünk” – mondta az AFP-nek Fabrice Le Restif, a FO szakszervezet regionális vezetője, a gyűlés egyik szervezője. Emmanuel Macron elnök azt követően írta ki a választásokat, hogy a szélsőjobboldal legyőzte centrista szövetségét az Európa parlamenti választásokon. A szélsőjobboldali és a baloldali csoportok egymást vádolták antiszemitizmussal.

ToI

[popup][/popup]