Párizs: megkéseltek egy zsidó férfit az utcán

Írta: Szombat - Rovat: Politika

A párizsi rendőrség letartóztatott egy férfit, aki hétfő este a nyílt utcán megkéselt egy zsidót. A támadó az áldozat egykori barátja volt, csak időközben „bekattant” a zsidókérdéstől.

Egy szemtanú szerint a 35 éves, meg nem nevezett áldozat a francia főváros 14. kerületében sétált élettársával, amikor a késsel felfegyverkezett támadóval szembekerültek. A beszámolók szerint a támadó antiszemita szidalmak közepette hatszor hátba szúrta a férfit.

A rendőrség közölte, hogy az áldozatot sürgősségi ellátásra kórházba szállították. A támadás helyszínén kedden járt újságírók arról számoltak be, hogy még mindig láthatók vérfoltok a járdán a mosoda előtt, ahol a késelés történt.

A Le Parisien hírportál szerint a támadó egy közeli utcán menekült el, miután leszúrta áldozatát. Néhány órával később letartóztatták a lakásán.  A lap szerint az áldozat és a támadó gyerekkorukban baráti viszonyban voltak, és nemrég “újra összejöttek”, csakhogy az áldozat felfedezte, hogy egykori barátja “megszállottja” lett a zsidóknak. Az áldozat már korábban feljelentést tett a rendőrségen a támadó antiszemita fenyegetései és rosszindulatú telefonhívásai miatt.

A támadás helyszínén élő lakosok és kereskedők megdöbbenésüknek adtak hangot. “A világ megőrült” – mondta a Le Parisiennek egy gyümölcsösbódé-tulajdonos. “Itt általában csend és nyugalom van. Az emberek ismerik egymást.”

Az X/Twitteren közzétett nyilatkozatában a Francia Zsidó Diákok Uniója (UEJF) közölte, hogy “mélyen megdöbbentette” a támadás.

“Minden gondolatunk az áldozattal van, akinek mielőbbi felépülést kívánunk” – írta az UEJF.

Az antiszemita incidensek az egekbe szöktek Franciaországban az október 7-i izraeli Hamász-pogrom óta.

A múlt hónapban a Crif – francia-zsidó ernyőszervezet – nyilvánosságra hozta, hogy 2023-ban 1676 antiszemita incidenst jegyeztek fel – ez négyszerese az előző évben regisztráltaknak, és soha nem látott rekord.

Míg az elmúlt években az incidensek többsége vagyon elleni vandalizmus volt, addig 2023-ban a regisztrált incidensek 58 százaléka emberek ellen irányult, 13 százalékuk pedig iskolákban történt.

Az október 7-i atrocitások “katalizátorként hatottak a gyűlöletre a látens antiszemitizmus aktiválásával” – mondta a Crif elnöke, Yonathan Arfi.

Algemeiner

[popup][/popup]