London: palesztin-párti tüntetők rátámadtak az izraeli nagykövetre

Írta: Szombat - Rovat: antiszemitizmus, Politika

„Nem tudnak megfélemlíteni” – mondta a palesztin-pártiak elől kimentett izraeli nagykövet.

Biztonságiak kísérik autójához a nagykövetet (Screenshot)

Brit miniszterek szerdán elítélték a Cipi Hotovely, izraeli nagykövet elleni atrocitást. Előző este a nagyhírű London School of Economics (LSE) diákjaival rendezett találkozót követően palesztin-párti tüntetők próbálták megakadályozni, hogy beszálljon kocsijába. A biztonságiak közbelépésére volt szükség.

Priti Patel brit belügyminiszter „visszataszítónak” minősítette az esetet. „Az antiszemitizmusnak nincs helye egyetemeinken és országunkban. Továbbra is azon leszek, hogy védjem a zsidó közösséget a megfélemlítéstől és zaklatástól.”

A Jewish Chronicle arról tudósított, hogy az esemény már előre nyugtalanította a rendező LSE diákszövetséget (LSESU), mivel az egyetem palesztin egyesülete (Palestine society) annak betiltását követelte: „Fölháborítónak tartjuk, hogy a palesztin-ellenes rasszizmusáról és háborús bűneiről ismert politikus meghívást kapott az LSESU-tól a vitaestre” – írták a palesztin-pártiak.

A “LSEclasswar” (LSE osztályharc) szélsőséges nézeteket hangoztató Twitter fiókon volt olvasható kedden: „Korsó sört kap az, aki betöri a nagykövet kocsijának szélvédőjét. Ijesszük meg. Féljen egy kicsit, basszus. Rendezzük a régi számlát.”

Tzipi Hotovely (Forrás: Wikipedia)

Az eseményről készült videón Hotovely kifut az épületből, miközben a tüntetők ordٕítozva rohannak az autó felé és összecsapnak a biztonságiakkal.

Hotovely szerda reggel nyilatkozott az incidensről: „Kitűnően éreztem magam az eseményen és nem tudnak megfélemlíteni. Továbbra is hangoztatni fogom nézeteimet Izraelről, és készen állok a nyílt párbeszédre a brit társadalommal.”

Az izraeli nagykövetség nyilatkozata a Twitteren: „A tüntetők tegnapi agresszív akciója ellentétben áll az igazságosság és tolerancia mindkét demokratikus ország által hirdetett elveivel. Folytatjuk küzdelmünket a szélsőségekkel és az erőszak minden formájával.”

A BBC a LSE szóvivőjét idézi, aki ígéretet tett a Hotovely elleni fenyegetések kivizsgálására, és az elkövetők felelősségre vonására.

Magas rangú brit tisztviselők valamint zsidó csoportok, köztük a Board of Deputies of British Jews egyaránt elítélték az akciót. Utóbbi Twitter üzenetében olvasható: „Az erőszakoskodók nem fognak győzni.”

Nadhim Zahawi brit parlamenti képviselő, oktatási miniszter írta a Twitteren: „Meghívtam a zsidó diákokat, hogy tőlük halljam mi történt, és fölajánljam segítségemet. Tegnap érkeztem haza Auschwitzból és ottani benyomásaim hatására még elszántabb lettem, hogy az antiszemitizmust száműzzük az egyetemi campusokról és előadótermekből.”

A fővárosi rendőrség ott volt a tüntetésen, de senkit sem vettek őrizetbe.

ALgemeiner – Bassa László

Címkék:Izrael-ellenes tüntetés, London School of Economics

[popup][/popup]