Palesztinpárti tüntetők betörtek a New York-i Brooklyn Múzeumba

Írta: Szombat - Rovat: Politika

Palesztinpárti tüntetők betörtek pénteken a New York-i Brooklyn Múzeum épületébe, de a rendőrség megakadályozta őket abban, hogy az aulánál tovább jussanak, és őrizetbe vett 34-et közülük – közölték hivatalosan.

MTI fotó

Az Izrael-ellenes aktivisták az épület előtt megrongáltak többet a szabadban kiállított tárgyak közül, erőszakosan viselkedtek a személyzet tagjaival, és sátrakat állítottak föl az aulában.

Az engedély nélküli tiltakozás pénteken kora délután kezdődött azzal, hogy több százan felvonultak a metropolisz Brooklyn városrészében, palesztin zászlókat lengettek, jelszavakat kiáltoztak, doboltak, és a múzeumhoz érve kifeszítettek egy transzparenst a főépületre. Ezután a tüntetés szervezői felszólították a résztvevőket, hogy szállják meg az épületet, és maradjanak ott mindaddig, amíg a fenntartó nyilvánosságra nem hozza az Izraelhez fűződő pénzügyi kapcsolatait, illetve meg nem szüntet minden ilyen jellegű gazdasági összefonódást.

A rendőrök először felszólították a tüntetőket, hogy távozzanak, de miután ez nem használt, erőszakot alkalmaztak.

Az 1823-ban alapított Brooklyn Múzeum New York város második legnagyobb kiállítóhelye. Taylor Maatman szóvivő a történtekkel kapcsolatban elmondta, hogy a látogatók és az intézményben kiállított tárgyak biztonsága érdekében pénteken kénytelenek voltak korábban bezárni, ennek ellenére a tüntetők több a szabadban kiállított tárgyat megrongáltak.

MTI

[popup][/popup]