Palesztinok Hamász ellenes kampánya az interneten

Írta: Szombat - Rovat: Politika

A gázai aktivisták által a Twitteren indított „Gáza elrablása” (‘They Kidnapped Gaza’) című kampány élénk visszhangra talált palesztin és arab körökben világszerte.

Gáza: Jabalia menekülttábor lakói tüntetnek a romló áramszolgáltatás miatt 2017-ben

Felhasználók százai osztottak meg üzeneteket #خطفوا-غزة (“They Kidnapped Gaza”) hashtag alatt, amiben elítélték a part menti enklávé kormányzatát.

„Tolvajok nem építhetnek a nép érdekeit képviselő államot, éppen úgy, mint nem képesek fölszabadítani megszállt hazánkat” – hangzott Sad Abdalah eredeti Twitter üzenetében, utalással a Hamászra.

Amin Abed gázai aktivista Facebook oldalán reagált: „Felhívom a Hamász figyelmét a felelősségre, mivel az igazságtalanság és a hanyatlás elviselhetetlen méreteket öltött az élet minden területén… A realitás kegyetlen… Mivel lehetne magyarázni a part menti kioszkok lerombolását Jabaliában, állástalan diplomások egyetlen megélhetési forrását? Igazságtalan adók kivetését! Az eget ostromló munkanélküliséget! A mélységes szegénységet!” Abed véleménye szerint csakis a Palesztin Hatósággal (PH) történő kiegyezés változtathat a helyzeten.

Amer Balosha, Isztambulban élő 29 éves jogász szerint a megmozdulás a 2019-es [“We Want to Live”] mozgalom folytatása; követelése pedig „az áramszolgáltatással, munkanélküliséggel, adórendszerrel, egészségvédelemmel és oktatással kapcsolatos válság megoldása”.

Mazen Alijla közgazdász a palesztin központi statisztikai hivatal adatait idézi, melyek szerint a gázai munkanélküliségi ráta elérte az 55%-ot, a diplomások körében pedig csaknem 65%. Az Al Mezan Center For Human Rights 2021 októberi adatai alapján a szegénységben élők aránya a 2017. évi 53%-ról 64%-ra nőtt. Alijla megjegyzi, hogy a középosztály megszűnt létezni. A Hamász kormányzat egyetlen tevékenysége pénz beszedése nem létező közszolgáltatások fejében.

„Mint közgazdász elmondhatom, hogy nincs információ megbízható gazdasági felmérés és elemzés céljából. Nincs statisztika a bevételekről és kiadásokról. Az általános mutatók alapján a helyzet jobb lehetne. A közösségi média reakciója teljesen érthető” – így Alijla.

Balosha a Gázai-övezetet kormányzó Hamász mellett más ottani pártokat is felelőssé tesz a helyzet rosszabbodásáért, köztük a PH-t. „A legsúlyosabb felelősség azonban Izraelé, a fojtogató blokád, az ismétlődő háborúk, az övezetet sújtó embertelen politika és intézkedések okán.”

Mansour Abu Krayem politikai elemző ezzel egyetértve megjegyzi, hogy a patthelyzet legfontosabb tényezője a Hamász ragaszkodása a hatalomhoz.

Ezzel ellentétben egy másik gázai elemző, Mustafa al-Sawwaf arról ír, hogy a helyzetért Izrael, a PH és a nemzetközi közösség a felelős. A Hamász csupán az elszigeteltséget igyekszik feloldani, miközben a PH együttműködik Izraellel, és növeli a gázai palesztinokra nehezedő terheket.

Sawwaf úgy véli, hogy a #TheyKidnappedGaza kampány célja a Hamász démonizálása, a gázai helyzet destabilizálása és a PH fehérre mosása. Szeretnék elterelni a figyelmet a PH által a Nyugati parton elkövetett bűnökről.

Balosha szerint jó esély van arra, hogy a mozgalom folytatja a 2017. és 2019. évi tiltakozásokat demokratikus, a nemzetközi jog által megengedett mederben.

ynetnews – Bassa László

Címkék:Gáza, Hamasz-ellenes kampány, Twitter

[popup][/popup]