Palesztin zászlókkal a környezetvédelemért

Írta: Szombat - Rovat: Politika

A Glasgow-i COP26 környezetvédelmi csúcstalálkozó alatt tartott megmozdulásokon nagy palesztin zászlókat lengettek – de mindez nem különösebben zavarta a megmozdulások szervezőit.

A november 3-i nagy glasgow-i tüntetésről készült fényképeken, amelyeken 100 ezer ember vett részt, nagy palesztin zászlókat lehetett látni a felvonulás élén.

Ugyanebben az időben világszerte több mint 250 éghajlat-változással kapcsolatos tiltakozás zajlott, és hasonló Izrael-ellenes megmozdulásokra került sor London központjában és máshol.

A COP26 előtti hosszú kampányidőszakban a BDS mozgalom, a Palesztin Szolidaritási Kampány és társaik arra törekedtek, hogy összekapcsolják a palesztin ügyet a környezet pusztításával.

Lord Ian Austin, az egykori munkáspárti képviselő volt az egyik, aki kritizálta az éghajlat-ügyi aktivisták egy részének megszállott Izrael-ellenességét.

A Palesztin-pártiak egyik fő csapásiránya a több mint száz éves Jewish National Fund (JNF) néhány tisztviselőjének részvétele volt a konferencia ülésén.

A Stop JNF kampány közleménye azt állította, hogy a zsidó szervezet továbbra is az etnikai tisztogatásra törekszik és a „palesztin őslakosságot teljesen zsidó telepesekkel akarja lecserélni.

Dannielle Bett, a Yachad nevű zsidó békepárti csoport kommunikációs igazgatója azonban ezt mondta a Jewish News-nak: „Néhány palesztin zászló jelenléte a COP26-on nem jelzi ennek a konferenciának a fókuszát, és nem kell vele túl sokat foglalkozni.

Vörös zászlók, palesztin zászlók, Back Lives Matter transzparens a felvonuláson (Forrás: Twitter)

“Támogatnunk kell az öko-zsinagógákat és közösségünk többi tagjának erőfeszítéseit az éghajlatváltozás elleni küzdelemben.”

A JNF-ellenes kampányra vonatkozó kérdésre Bett azt mondta: „A JNF egy nemzetközi zsidó szervezet, és méltányos, hogy közösségként kritizáljuk egyes akcióit, például a földvásárlást a megszállt területeken. Ez ellen kampányoltunk a múltban is.”

A COP26 konferenciára Izraelből jelentős delegáció utazott Skóciába, köztük Naftali Bennett miniszterelnök.

Tamar Zandberg izraeli környezetvédelmi miniszter szerdán részt vesz Yachad saját klímaeseményén.

Bett hozzátette: “Üdvözöljük az izraeli kormány elkötelezettségét az éghajlatváltozás fontos kérdésében.”

A brit zsidó képviselőtestület elnöke, Marie van der Zyl és a szervezet igazgatója, Michael Weiger is csatlakozott az öko-zsinagóga delegációhoz.

Jewish News

Címkék:anticionizmus, éghajlat változás, környezetvédelem, palesztin zászló

[popup][/popup]