Palesztin újságíró George Floyd halála kapcsán: „Meg kell vizsgálnunk saját rasszizmusunkat”

Írta: Szombat - Rovat: Politika

Miközben a világban George Floyd halála és az azt követő események állnak a figyelem középpontjában, egy palesztin újságíró úgy vélte: az arab társadalomnak saját rasszizmusával kellene foglalkoznia.

Palesztin nők a “becsületgyilkosságok” ellen tiltakoznak Ramallahban az elnoki palota előtt

Az ominózus cikket Abd Al-Ghani Salameh írta és az Al-Ayyam, a Palesztin Hatóság napilapja közölte június 3-án „Milyen rasszizmusról beszélünk?” címmel.

„Floyd tragédiája nekünk, araboknak is lehetőséget teremt arra, hogy megvizsgáljuk a rasszizmusnak azokat a formáit, amelyek évezredeken keresztül ott voltak társadalmunkban: a feketéket és a nőket sújtó kirekesztést, az etnikai, vallási kisebbségek és szekták elleni gyűlöletet, a fogyatékkal élőkkel szembeni diszkriminációt. Ahhoz hasonlóan, ahogy követeljük az amerikai, izraeli vagy az európai rasszizmus feltárását a moszlim közösség ellenében, először saját rasszizmusunkkal kellene szembenéznünk, és csak utána indítani igazságos kampányt a diszkrimináció és a rasszizmus bármely formája ellen. Ellenkező esetben az Amerikával és Izraellel szemben megfogalmazott kritikánk értelmét veszti.”

Az arab történelemre térve, Salameh megjegyzi: „Arab rabszolga-kereskedők évszázadokon át szállítottak afrikai rabszolgákat az Indiai-óceánon az Arab-félszigetre, onnan pedig az Óvilág országaiba.”

A modern arab kultúráról szólva írja: „a fekete színnek negatív, elítélendő és pesszimista jelentése van, míg a fehéret a tisztasággal, szépséggel és optimizmussal hozzák kapcsolatba.”

„A feketék elleni fajgyűlölethez társult az ázsiai és afrikai szolgák és munkások elleni rasszizmus, különösen Libanonban és az öböl menti országokban. Ütötték-verték őket, számos megaláztatásban volt részük, elvették fizetésüket, embertelenül bántak velük.”

Salameh ugyancsak elítéli a nők elleni diszkriminációt az arab világban, különös tekintettel a „családi törvényekre, a családon belüli erőszakra, a büntető célzatú válási törvényekre”. Hozzáteszi: „Való igaz, így van ez sokfelé a világban, de az arab társadalmakban különösen rossz a helyzet.”

A legsúlyosabb diszkriminációt az araboknál a vallási megkülönböztetés jelentette. „Ebből polgárháborúk, szekták közti konfliktusok keletkeztek, ártatlan emberek estek áldozatul, üldözték az eretnekséget. Sokakra ráragasztották az árulás és hitszegés bélyegét, az etnikai és vallási kisebbségeket és kisebb szektákat pedig kíméletlenül üldözték” – írja Salameh.

Az Algemeiner cikke nyomán Bassa László

 

Címkék:arab társadalmak, diszkrimináció, rasszizmus

[popup][/popup]