„Palesztin történetek” – új filmcsomag a Netflixen

Írta: Szombat - Rovat: Film, Külpolitika, Kultúra-Művészetek, Politika

A Netflix közölte, hogy összesen 32 filmet gyűjtöttek össze, amelyek a palesztinoktól származnak, illetve a palesztinokról szólnak. A gyűjtemény „Palestinian Stories” néven fog futni.

Egy filmkocka Hany Abu-Assad “Omar” c. filmjéből, amely a gyűjtemény része

A gyűjtemény egyes izraeliek részéről kritikát váltott ki. Kérdés például, hogy az Izrael bojkottját szorgalmazó BDS- (Boycott – Divestment – Sanctions) mozgalmat támogató rendezők filmjeinek izraeli kiadása nem sérti-e a cég irányelveit. A Netflix szóvivője megerősítette, hogy e tartalmak egy részét, amely már korábban is elérhető volt a Netflixen, átteszik a gyűjteménybe a Palesztin történetek közé. Ilyen például Farah Nabulsi a The Present című Oscar-díjra jelölt rövidfilmje.

Ameen Nayfeh, a Palesztin történetek között szereplő egyik film, a The Crossing rendezője a Reutersnek elmondta, hogy örül annak, hogy a film szerepel a Netflixen: “Ezért készítünk filmeket, mert azt akarjuk, hogy a történeteink bejárják a világot, azt akarjuk, hogy az emberek tudjanak rólunk. Most, amikor a Netflix keresőgombjába beírjuk Palesztinát, rengeteg különböző címet láthatunk. Korábban, amikor beírtam, hogy „Palesztina”, izraeli filmcímeket kaptam.” Az év elején egyébként Nayfeh a májusi gázai háborúra válaszul aláírt egy nyilatkozatot. A nyilatkozat arról szólt, hogy “szakítsák meg a kereskedelmi, gazdasági és kulturális kapcsolatokat Izraellel”, és Izraelt “apartheid rezsimnek” nevezte.

Az Im Tirtzu – egy izraeli, jobboldali NGO – felkutatta a filmek rendezőit, és arra a megállapításra jutott, hogy a filmeket készítő 19 rendező közül legalább 15 a BDS mozgalmat támogatta nyilatkozatában. Az Im Tirtzu képviselői ellenzik e filmek Netflixen való bemutatását. “Szégyenletes, hogy a Netflix olyan propagandafilmeket mutat be, amelyeket BDS támogatói rendeztek, és amelyeknek egyetlen célja, hogy rágalmazzák és lejárassák a Közel-Kelet egyetlen demokráciáját” – mondta Matan Peleg, a csoport vezérigazgatója. “Ha a Netflix el akarja mesélni a palesztin történeteket, akkor azzal kellene kezdenie, hogy felveszi a kapcsolatot azzal a több ezer gyászoló izraeli családdal, akik a palesztin terrorizmus áldozatai lettek”.”

A Netflix nem kommentálta közvetlenül a rendezők BDS-hez való kapcsolódását, csak egy közleményt adott ki:

“A Netflix hisz a művészi szabadságban, továbbá folyamatosan befektet a világ minden tájáról származó hiteles történetek elmesélésbe. A palesztin filmgyűjtemény a palesztin tapasztalatok mélységét és sokszínűségét mutatja be, feltárva az emberek életét, álmait, családjait, barátságait és szerelmét. Az indulás óta a Netflix több tucat izraeli filmbe fektetett be. Nemrég hivatalos nyilatkozatot tettünk közzé a Twitteren és az Instagramon, amelyben felvázoltuk az álláspontunkat az antiszemitizmus minden formája ellen, beleértve a gyűlöletkeltés és a holokauszttagadás aggasztó növekedését.”

A Netflix az egész világon terjeszti tartalmait, köztük olyan izraeli sorozatokat is, mint a Fauda, amelyek igen népszerűek az arab világban.

A BDS korábban már felszólított mindenkit arra, hogy bojkottálják az olyan rendezők filmjeit, akik megsértették az irányelveiket. A 2017-ben Oscar-díjra jelölt libanoni rendező, Ziad Doueiri filmjeinek bojkottját például azért szorgalmazták, mert 2012-ben készített egy filmet, amelyet részben Izraelben forgattak, sok izraeli színésszel.

Jpost.com – Szabó Gyula

Címkék:BDS, Netflix, palesztin filmek

[popup][/popup]