Palesztin politikus az amerikai ENSZ nagykövetnek: „Fogja be!”

Írta: Szombat - Rovat: Politika

Mahmud Abbász a Palesztin Hatóság elnökének január közepén Ramallahban tartott értékelésére reagált a hó végén az amerikai küldött az ENSZ-ben, kiváltva palesztin kollégája, az egykori főtárgyaló Szaeb Erekat haragját. Beszédében Abbász gyakorlatilag a holokausztban való szenvelgéssel vádolta a zsidóságot, valamint gyarmatosításnak nevezte a zsidó állam létrehozását. Nikki Haley ENSZ nagykövet viszont képtelen összeesküvés-elméletek hangoztatását és a békére törekvés hiányát rótta fel az arab vezetőnek.

Szaeb Erekat, a PLO főtitkára AFP PHOTO / ABBAS MOMANI

Miután Donald Trump amerikai elnök tavaly december 6-án elismerte Jeruzsálemet Izrael fővárosának, felbolydult az arab világ egy része. Mahmud Abbasz január 14-én két és fél órás beszédben kelt ki a zsidók, Izrael, Európa és Amerika ellen. A Times of Israel összefoglalója szerint így vezette le gondolatmenetét:

  • A zsidók – úgymond – tudatosan támasztottak zavargásokat a környező arab országokban, hogy ennek következtében kiűzzék őket onnan és ők Izraelbe mehessenek.
  • Az önálló zsidó államot valójában a kolonializmus hozta létre, hogy telepítsék a zsidókat Palesztinába. Az európai zsidók azonban, mint kifejtette, inkább elszenvedték a holokausztot, mint hogy emigráljanak.
  • Bár a politikus ismételten felszólította Nagy-Britanniát, hogy kérjen bocsánatot a zsidó állam létrejöttét támogató Balfour-nyilatkozat miatt, később úgy folytatta: a brit–zsidó összefogás Palesztinát illetően valójában már a 17. században, Cromwell idején kezdődött, aki keleti érdekeinek védműveként kívánta elhelyezni a zsidókat a régióba.
  • Hasonló motivációt varrt Napóleon, majd az USA nyakába. Herzl Tivadarhoz érve pedig azt fejtegette, hogy a cionizmus atyja el akarta törölni a palesztinokat.

Mahmud Abbasz

Nikki Haley amerikai ENSZ-nagykövet január 25-i felszólalásában válaszolt minderre. Szerinte az izraeli–palesztin béke akadálya nem a határok, a biztonság, a menekültek vagy a telepek kérdése – hanem egyedül a békéért tenni kész vezetők hiánya. Olyanoké, akik képesek elismerni kemény igazságokat, és készek kompromisszumokat kötni, a jövőbe néznek, és nem a múlt sérelmeivel foglalkoznak. Mindenekfelett pedig bátrak, mint volt Anvar Szadat egyiptomi elnök vagy Husszein jordán király annak idején.

Felidézte Szadat negyven évvel ezelőtti szavait a Kneszetben: „Ti velünk akartok élni a világnak ezen a részén. Teljes őszinteséggel mondom, hogy üdvözlünk benneteket magunk között, teljes biztonságban. […] Bár korábban elutasítottunk, ma azt mondom nektek, és kijelentem az egész világ előtt, hogy elfogadjuk a veletek való egymás mellett élést tartós békében, az igazságosság alapján.”

Ezzel vetette egybe Abbasznak a PFSZ Központi Tanácsa előtti, 11 nappal korábbi felszólalását, melyben – Haley szavai szerint – a Palesztin Hatóság elnöke az oslói békefolyamatot halottnak nyilvánította és az amerikai szerepvállalást elutasította, az amerikai elnököt sértegette, követelte Jeruzsálem amerikai elismerésének felfüggesztését, valamint rút és kitalált múltat vázolt fel Izraelről mint az európai hatalmak gyarmatosítási törekvéseinek megtestesítőjéről. Mint mondta, „egy olyan beszéd, amely vérlázító és hiteltelen összeeskövés-elméletekben tobzódik, nem a békekeresők bátor beszéde”.

Nikki Haley, amerikai ENSZ nagykövet

Nikki Haley leszögezte: az Egyesült Államok továbbra is a béke elkötelezettje, nem tett semmilyen lépést Jeruzsálem végleges határainak determinálása, sem a szent helyek státuszának megváltoztatása irányába, sőt továbbra is elkötelezett a kétállami megoldás lehetősége mellett, amennyiben ebben a két fél megegyezik. Végezetül ismét utalt rá: ha Abbasz az említett Szadathoz és Husszeinhez hasonló vezetői kvalitásokat mutat fel, azt üdvözölnék – egyelőre azonban az ellenkezőjét teszi.

Ezek a szavak késztették Szaeb Erekat ENSZ-küldöttet egy most szombaton adott interjúban arra, hogy Haley-t arcátlannak nevezze – mint aki Abbasz eltávolítását pedzegeti, holott erre egyedül a palesztin nép jogosult –, s felszólította, hogy fogja be a száját. Szerinte Jeruzsálem elismerése fővárosként, valamint Haley megjegyzései együttesen kimerítik a „palesztin politikai rendszer” elleni „puccskísérlet” fogalmát.

Szerinte „Nikki Haley-nek be kell fognia a száját, és tudomásul kell vennie, hogy nem a palesztin vezetés a probléma, hanem az izraeli megszállás” és politika. Szerinte ugyanis Izrael és az USA célja a „palesztin nemzeti projekt aláásása”, mellyel „ha ezer év telik is el, egyetlen palesztin sem fog együttműködni”.

Az egykori palesztin főtárgyaló ezután közölte: az ENSZ Biztonsági Tanácsában és más nemzetközi fórumokon szándékoznak szembeszállni a Trump-kormány lépéseivel, sőt a nemzetközi bíróság elé viszik a Jeruzsálemet elismerő amerikai döntés ügyét, valamint még több nemzetközi szervezetben igyekeznek majd tagsághoz jutni érdekeik érvényesítéséért. Az amerikai kormánnyal nem kívánnak konfrontálódni, mondta, más szereplőkkel együtt azonban arra teszik majd a hangsúlyt, hogy nemzetközi békekonferenciát hívhassanak össze, mivel az Egyesült Államok szerinte többé nem megfelelő közvetítő ebben.

A Times of Israel cikke nyomán Kalcsics Ildikó

Címkék:Nikki Haley, Szaeb Erakat

[popup][/popup]