Palesztin plakátokat az ENSZ világörökségbe?

Írta: Szombat - Rovat: Politika

Az UNESCO főigazgatója ismét megvétózta a palesztin plakátgyűjtemény felvételét.

Palesztin plakát 3

A „Liberation Graphics Collection of Palestine Posters” című, palesztin plakátgyűjtemény, gyűlölködő jellege miatt, nem fog többé szerepelni az UNESCO Világörökségi Listáján – erősítette meg hétfőn Irina Bokova, a szervezet főigazgatója.

Bokova elutasította azokat a híreszteléseket, amelyek szerint a gyűjtemény felvételét még jóváhagyhatják, ha a palesztin a pályázók felülvizsgálják az anyagot.

Palsztin plakát 4

„Nem gondolom, hogy egy vagy két plakát lecserélésével megoldódna a probléma – nyilatkozta a főigazgató a Times of Israelnek. – Úgy vélem, hogy az anyag listán tartása rossz ötlet, az UNESCO-nak nem kéne ezt támogatnia.” Bokova nem csupán a plakátok némelyikét kifogásolja, hanem a gyűjtemény egészének „megközelítésmódját.”

Jóllehet az UNESCO de facto még nem utasította el a gyűjteményt, Irina Bokova kész arra, hogy megtegye az ehhez szükséges lépéseket.

Időközben azonban többen azt állították, hogy a plakátgyűjtemény listára való felvétele folyamatban van. Az UNESCO egyik munkatársa szerint a jelölést nem utasították el, csak az anyag felülvizsgálatára kérték fel a beterjesztőket. „Szokásos eljárás a bizottság részéről, hogy felülvizsgálatot és bizonyos módosításokat kér a jelöltektől, hogy maradéktalanul megfeleljenek a program szelekciós kritériumainak”, nyilatkozott az UNESCO képviselője.

Palesztin plakát 2

Miután a nemzetközi tanácsadó testület múlt augusztusban a gyűjtemény jelölését jóváhagyta, Bokova levelet írt a testület igazgatójának, amelyben kifejtette az ellenérveit.

„A nemzetközi tanácsadó testületnek még meg kell hoznia a hivatalos döntést, fejtette ki”. „Ezért írtam meg ezt a levelet. Meg akarom akadályozni, hogy a gyűjteményt a testület befogadja. Megírtam nekik, hogy ha elfogadják, akkor ellenezni fogom.”

Főigazgatói minőségében Bokova vétót emelhet az irányító testület döntése ellen, amit meg is fog tenni, ha szükségessé válik, jelentette ki.

A Times of Israel cikke nyomán: Farkas Mariann

Palesztin plakát

Címkék:Palesztin plakát

[popup][/popup]