Palesztin külügy: az izraeliek lőtték le saját magukat

Írta: Szombat - Rovat: Politika

A Palesztin Hatóság vasárnap hamisan állította, hogy az izraeli rendőrség előzetes vizsgálata szerint az Izraeli Védelmi Erők felelősek mind a 364 meggyilkolt fiatal haláláért Rem kibuc közelében. Benjámin Netanjahu miniszterelnök és Jair Lapid ellenzéki vezető is hevesen cáfolta az álhírt.

 Mahmúd Abbász palesztin elnök és Antony Blinken amerikai külügyminiszter a jordániai Ammánban, 2023. október 17-én.

Mahmúd Abbász palesztin elnök és Antony Blinken amerikai külügyminiszter a jordániai Ammánban, 2023. október 17-én.

A PH Külügyminisztériuma közleményében, amelyet azóta töröltek a közösségi média fiókjairól – de amelyet a héber média szerint dokumentumként elküldtek a diplomatáknak és az ENSZ-nek – azt állította, hogy izraeli helikopterek az úgynevezett “Hannibál-jegyzőkönyv” részeként bombáztak izraeli civileket október 7-én a Supernova zenei fesztivál alatt, és a „megszálló rendőrség és hadsereg” ölte meg a fesztivál összes áldozatát.

A Hannibál-jegyzőkönyv egy 2016-ban hatályon kívül helyezett, ellentmondásos katonai parancs volt, amely széles körű engedélyt adott a katonáknak arra, hogy bármit megtegyenek, ami szükséges egy katonatárs elrablásának megakadályozása végett, beleértve az életveszélyeztetés lehetőségét is.

A Palesztin Hatóság által terjesztett állítás a Haaretz szombati cikkére hivatkozik, amely egy meg nem nevezett rendőrségi forrást idézett. Eszerint elképzelhető lett volna, hogy október 7-én egy kisebb számú bulizó egy katonai helikopterből leadott tűzben vesztette volna életét.

A rendőrség cáfolta a Haaretz jelentését.

A Palesztin Hatóság közleményében azt is állította, hogy Izrael ezután “koholt” médiaanyagokat készített, hogy igazolja a Hamász elleni offenzíváját a Gázai övezetben.

ToI

Címkék:Október 7, palesztin propaganda

[popup][/popup]