Palesztin keresztények kutyaszorítóban

Írta: Szombat - Rovat: Politika

A palesztin közvélemény-kutatás atyja, Khalil Shikaki a palesztin keresztények között végzett felmérést 2020 január-februárban, 995 fős mintán.

A palesztin keresztények 48%-a görög ortodox, 38%-a latin katolikus, 6%-a görög katolikus; 4%-a protestáns, 2%-a egyéb felekezethez tartozik. Kétharmaduk keresztény többségű településeken él.

A felmérés szerint a Gázában élő keresztények 48%-a, a Palesztin Hatóság területein élők 35%-a a kivándorlás gondolatával foglalkozik.  Több mint 80%-ukat nyomasztja a bűnözés és lopás, ami a törvényes rend hiányának következménye. 77%-ukat félelemmel tölti el a különféle szalafista moszlim csoportok jelenléte, 69% fél a fegyveres radikálisoktól, mint amilyen a Hamasz. Kétharmadukat nyomasztja, hogy a Palesztin Alaptörvény az iszlám vallásjogot, a sariját a törvények fő forrásának tekinti.

27%-uk úgy nyilatkozott, hogy neki vallása miatt már kapott olyan sértéseket, mint „kafir” (hitetlen) vagy „keresztes”. 70%-uk hallott már olyan kijelentést, hogy a keresztények a pokolba kerülnek.  43%-uk úgy érzi, a moszlimok jobban szeretnék, ha eltűnnének az országból. 44%-uk úgy látja, a munkaerőpiacon vallásuk miatt hátrányban részesülnek. 70%-uk szerint „kapcsolatok” nélkül nem lehet álláshoz jutni.

Kétharmaduk csekély mértékben vagy egyáltalán nem bízik a Palesztin Hatóságban. A palesztin bíróságokban 16%, a rendőrségben 22% bízik.

Palestinian Center for Policy and Survey Research – PSR

Címkék:palesztin keresztények

[popup][/popup]