„Palesztin felszabadítás” – zsidó és fehér diákok nem kívánatosak

Írta: Szombat - Rovat: antiszemitizmus, Politika

A Goldsmiths, University of London diákszövetsége, “Defending Palestine” címmel gyűlést szervezett, ahonnan kitiltották a zsidó és fehér bőrű diákokat.

A múlt hónapban lezajlott eseményre kizárólag „afrikai, arab, ázsiai, karibi és fekete közösségekhez” tartozókat vártak. Az összejövetel valójában kísérlet volt arra, hogy az egyetemi elbocsátások elleni diáksztrájkot a palesztin párti aktivisták kisajátítsák saját céljaik érdekében.

A novemberi sztrájk első napján egy “Palestinian liberation” hirdetést osztottak meg online, s közben a gyűlés helyszínén palesztin zászlók jelentek meg. Mindez annak ellenére, hogy a tüntetés az egyetemi alkalmazottak elbocsátására irányuló tervek ellen hirdették meg.

Az egyik fölszólaló dicsérte az UCU-t (University and College Union) azért, mert „a szervezet szolidaritást hirdet és folyamatosan elkötelezi magát a palesztinok ügyével”, majd az Izrael-ellenes Bojkott, Tőkekivonás Szankciók (BDS) mozgalmat biztosította támogatásáról. Majd így folytatta: „Az egyetemi kollégákért, valamint olyan demilitarizált intézményért folytatott küzdelem, amely ellenzi az apartheidet és a megszállást, nem pedig pénzeli azokat – egy és ugyanazon harc részét képezi.”

A közzétett anyagok szerint novemberben tartották a „Black Liberation” elnevezésű gyűlést, „az imperialista háborúk ellen és Palesztina védelmében”. Még aznap az egyetemi diákszövetség megerősítette „teljes körű, folyamatos és nyíltan vállalt szolidaritását” a palesztinokkal.

Ugyancsak támogatták a London School of Economics (LSE) diákjait, ahol egy csoport megpróbált rátámadni Tzipi Hotovely izraeli nagykövetre, miután az fölszólalt egy összejövetelen.

A Goldsmiths az egyetemek azon kisebbségéhez tartozik, amelyek még nem fogadták el az IHRA nemzetközi meghatározását az antiszemitizmusról.

Egy anonimitását megőrizni kívánó diák azt mondta a Jewish Chronicle c. lapnak, hogy a Student Union egyik – a palesztin-párti aktivizmusban közreműködő – vezetője szerint az izraeliek „sokkal rasszistábbak bármely más fehér nemzetnél”. Egy másik diák „Zsidó előjogok” címmel tartott előadást azon a rendezvényen, ahol a fehéreket és zsidókat nem engedték be.

Tristan Benhamou, a Goldsmith’s Jewish Society elnöke kijelentette: “A valóság az, hogy a Goldsmith már két és fél évvel ezelőtt is ellenséges környezet volt, amikor tanulmányaimat megkezdtem. A Student Union-tól kevés támogatást kapunk, felhívásainkat figyelmen kívül hagyják, kerülik az antiszemitizmusról szóló rendezvényeket.”

Ugyancsak anonim nyilatkozó: „A sztrájk állítólag a munkajogokról szól, a szolidaritásról azokkal, akik becsületesen dolgoznak, és azért küzdenek, hogy jó képzést kapjanak egy rangos intézményben… Ehelyett diszkriminációnak és sunyi célzásoknak vagyunk kitéve. Nem fogadnak el minket zsidó közösségként. Marginalizálódunk, miközben privilegizált és felsőbbrendű népnek igyekeznek beállítani bennünket. Pedig éppen olyanok vagyunk, mint a többiek.”

A JC igyekezett elérni a Goldsmiths Student Union-t, de sikertelenül.

Jewish Chronicle – Bassa László

 

Címkék:Goldsmiths, University of London

[popup][/popup]